Западът обещал мир на Сирия, ако скъса с Иран

Западът обещал мир на Сирия, ако скъса с Иран
Муалем не уточни националността и ранга на дипломата, предлагащ помощта на Запада за разрешаване на сирийската криза. Снимка: Би Би Си
A A+ A++ A

Западни дипломати обещаха на Сирия да разрешат кризата в страната при условие, че Дамаск скъса с Иран и шиитската групировка „Хизбула", заяви бившият сирийски външен министър Уалид Муалем.

"Когато избухна кризата, западен дипломат ни каза, че за тях ключов въпрос са отношенията на Сирия с Иран, с „Хизбула" и с ХАМАС. Ако ние уредим този въпрос, Западът ще ни помогне да разрешим кризата. Никой обаче не ни каза защо трябва да се забранява на Сирия да поддържа отношения с Иран, с който са свързани много държави от района на Персийския залив," заяви бившият първи дипломат на Дамаск в интервю за британския вестник "Индипендънт", предаде БГНЕС.

Той не уточни националността и ранга на дипломата, предлагащ помощта на Запада за разрешаване на сирийската криза.

Според Уалид Муалем това изискване е било обусловено от позиция, изразена в доклад на американския изследователски център „Брукингс инститюшън".

В този доклад, озаглавен "Пътят към Иран", беше изказано становището, че "ако искате да възпрете Иран, трябва да започнете със Сирия", посочва Муалем.

#Уалид Муалем #Иран #Запада #„Хизбула" #Хамас #доклад

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници