Главоболието като заболяване

Главоболието като заболяване
A A+ A++ A

Всеки човек е изпитвал главоболие. Но докато за повечето хора то се случва рядко и преминава за часове със или без лечение, то за много хора главоболието е проблем, който пречи на нормалния им начин на живот. Невролозите различават няколко вида главоболие, когато говорят за заболяването:

  • Тензионно главоболие – най-общо то се засилва през деня, предизвиква се от стрес или страх, при депресия. По-често се среща при жени. Главоболието се описва като силна, подобна на притискане от превръзка болка, обхващаща цялата глава, по-силно изразена в основата и отзад на главата. Характерна е придружаваща болката чувствителност на задните мускули на врата.
  • Клъстерно главоболие – по-често се среща като синдром при мъже на средна възраст. Протича епизодично – пристъпите продължават около 2-3 месеца с последваща ремисия за месеци до години. Пристъпите най-често са вечер и продължават от 30 до 90 минути. Пациентите описват болката като „зад окото”, от едната страна, пронизваща или дълбока и пареща. Често се придружава от сълзене на същото око, запушване на носа, внезапно почервеняване на лицето.
  • Мигрена – при мигрената трябва да се има предвид наследствеността. Патофизиологично се обяснява с изчерпване на серотинина. По-често се среща при жените, отколкото при мъжете в едно семейство. При мигрената има продромална фаза. Болката е пулсираща или тъпа, от едната страна повече, но е възможно да засяга и цялата глава. Пръстъпът продължава 4-72 часа. Болката се усилва при кашляне, физическа активност, при навеждане. Придружава се от гадене и повръщане, фотофобия и повишена чувствителност към миризми. От своя страна мигрената се разделя на 3 подтипа – класическа (или това е мигрена с аура), обща мигрена – без аура, и менструална.

Ако често страдате от главоболие, консултирайте се с невролог.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници