Нинова: Г-н премиер, не можете да направите една модерна реформа като хората

Нинова: Г-н премиер, не можете да направите една модерна реформа като хората
A A+ A++ A

Както знаете, всички парламентарно представени партии одобрихме въвеждането на тол системата. Имахме шанс България да направи нещо модерно за бъдещето си с поне три цели: държавата да получи повече приходи в бюджета, транспортният бранш – яснота, конкретност, улеснение в своя бизнес, а хората - по-качествени пътища, за да пътуват спокойно. Вместо тези добри намерения, се получи хаос, напрежение и протести. Три пъти  стартирате тол системата и трите пъти се провалихте. Държавата се отказа от въвеждането, използването и контрола, и ги прехвърли на частни фирми, но по този начин се отказа и от основната цел – повече проходи в бюджета. Частните фирми, които ще се занимават с това, ще получат 32 милиона лева, които можеха да влязат в бюджета. Транспортната инфраструктура е стратегически обект за националната сигурност и трябва да има контрола върху него.Още по-лошо, частни оператори ще държат в ръцете си цялата информация за транспортното движение на стоки, хора и услуги в България. Как ще я използват, можем само да гадаем. На второ място са транспортните фирми. Те са в пълна неяснота какво ги очаква от 1-ви март.

Бордови устройства, които уж трябваше да са взети под наем, но още ги няма. GPS-и, които не вършат работи, защото една фирма, която трябва да  спечели от това трябва да бъде уредена. Хаосът е пълен. За хората – Министерски съвет прие Решение, с което определи обхвата на пътищата. Изненадващо се оказа, че хората в кварталите на София трябва да плащат, за да отидат до центъра, а малките населени места около Пловдив и Русе също да плащат за 200 м отсечка, за да пътуват до общинския център. На общините, от друга страна, прехвърляте отговорности, без те да имат финансова възможност в бюджета им, за да ги изпълнят. Изводът - Няма нито един печеливш от тази реформа, освен фирмите, които ще приберат 32 милиона лева. Г-н премиер, не можете да направите нито една модерна реформа като хората. Здравната се провали, административната доведе до хаос с касови апарати и наредба №18.  Факт е, че нито една реформа не сте направили като хората.

Ефектът от тях е обратен. Всичките ви реформи са допълнително натоварване с плащане от хората, без срещу това да има подобряване на услугата, за която плащат. Печалбите от тези допълнително събрани пари отиват в частни джобове. Вчера казахте:“Утре ще отменя тол системата и винетките“. Г-н Борисов, за 10 години управление, тотално унищожихте принципите на правовата държава и парламентаризма – Вие не можете персонално да отмените тол системата и винетките, защото това е закон, приет от Народното събрание. Вместо да отмените това, което можете – а именно решението на МС, не го правите. Пращате глашатаи по мегданите, за да обявяват на хората да не изпълняват законите. В същото време искате да отмените закон, което не е Ваше правомощие. Вие може да наредите на ПГ на ГЕРБ какво да направят, за Обединените патриоти вече не съм сигурна, че може да им наредите каквото и да е. Но тъй като лично поехте и този проблем, лично няколко пъти отменяхте разпоредби на закони и подзаконови нормативни актове, лично се срещахте с превозвачи то се налага и днес да поемете лично отговорност и да обясните на българското общество какъв е този хаос и по какъв начин ще го подредите.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници