Брадавици

Брадавици
A A+ A++ A

Брадавиците се причиняват от инфекция с човешки папиломен вирус (HPV), засягаща епидермалните клетки. Инфекцията се пренася от други брадавици на същия пациент или от друг заразен човек. Някои специалисти поддържат тезата, че заразяване може да стане от басейни, душове, но въпросът е спорен.

Най-често брадавиците се появяват по ръцете. Те са кръгли папули с неравна вроговена повърхност. Брадавици се появяват и по стъпалата, лигавицата на устната кухина и половите органи. Гениталните брадавици се причиняват от HPV 6, 11, 16 или 18 и са известни като островърхи кондиломи. Най-често те са на краче.

Много брадавици регресират спонтанно. Около ¼ от пациентите, които иначе са в добро здраве, губят брадавиците си за 3 месеца. Така брадавиците при някои пациенти не се нуждаят от лечение, а са само временен козметичен дефект.

Ако брадавиците персистират, необходимо е да потърсите консултация с вашия личен лекар (или дерматолог) за избор на най-подходящото лечение. Подходящи са локалните лекарства за отстраняване на покривния слой. Възможно е да се приложи лазер, криотерапия. Хирургичното ексцизиране (изрязване) се избягва, тъй като оставя белези.  Гениталните брадавици трябва да се лекуват при пациента и при неговия полов партньор.

Жени, които веднъж са имали генитални брадавици, трябва всяка година да провеждат цервикални натривки поради научно доказаната връзка между инфекцията с HPV и рака на шийката на матката.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници