Обама: Американците избират между две виждания за бъдещето

Обама: Американците избират между две виждания за бъдещето
Избирането ми преди четири години не беше моя победа. Съграждани мои, вие бяхте промяната!, заяви Барак Обама в речта, с която прие президентската номинация на Демократическата партия. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Изборът, пред който са изправени американците, е избор между два различни пътя за Америка, избор между две фундаментално различни виждания за бъдещето, обяви президентът на САЩ Барак Обама.

С речта си, която бе многократно прекъсвана от бурни аплодисменти от публиката в Шарлот, Северна Каролина, настоящият държавен глава прие президентската номинация на Демократическата партия, предаде БТА.

В четвъртък Барак Обама бе номиниран за кандидат-президент на демократите лично от бившия президент на САЩ Бил Клинтън. За вицепрезидент отново бе предложен Джо Байдън.

Двойката на демократите ще се изправи срещу кандидата на републиканците Мит Ромни и неговия кандидат за вице-президент Пол Райън.

В речта си Барак Обама обяви, че американците ще се изправят пред най-ясния избор за всички времена в рамките на едно поколение.

„През следващите няколко години големи решения ще бъдат взети във Вашингтон - за работните места и икономиката, данъците и дефицита, енергетиката и образованието, войната и мира - решения, които ще имат огромно отражение върху нашия живот и живота на нашите деца за десетилетия напред," подчерта Барак Обама.

„Нашата борба е да възстановим ценностите, които изградиха най-голямата средна класа и най-силната икономика, която светът някога е познавал," продължи президентът.

Той упрекна републиканците, които на своя конгрес били по-доволни да говорят за всичко, което според тях не е наред с Америка, но не казали как ще го оправят.

„Аз намалих данъците за онези, които имат нужда от това - семействата от средната класа и дребния бизнес. Не вярвам обаче, че още едно съкращаване на данъците за милионерите ще осигури работни места или ще намали дефицита ни. Не вярвам, че уволняването на учители или лишаването на студенти от финансова помощ ще доведе до растеж на икономиката, или ще ни помогне да се конкурираме с учените и инженерите, идващи от Китай. След всичко, което преживяхме, не вярвам, че отменянето на регулацията върху Уолстрийт ще помогне на дребния бизнес да се разшири или на уволнения строителен работник да запази дома си. Минахме по този път, опитахме това и няма да се връщеме назад, ще вървим напред," заяви Барак Обама.

„Няма да се преструвам, че пътят, който предлагам, е лесен или бърз. Никога не съм го правил. Не ме избрахте, за да ви казвам това, което искате да чуете. Избрахте ме, за да ви казвам истината. А истината е, че ще ни отнеме повече от няколко години, за да решим проблемите, натрупани за десетилетия. Ще са ни нужни общи усилия, споделена отговорност и онази смела и упорита експериментална политика, която Франклин Рузвелт следваше по време на единствената криза, по-лоша от сегашната," продължи Обама.

За да опровергае критиките на републиканците, че е прекален привърженик на „голямото правителство", той посочи, че „не всеки проблем може да се излекува с поредна правителствена програма или диктовка от Вашингтон".

Барак Обама атакува републиканските си съперници и за външната политика.

„По целия свят ние укрепихме старите съюзи и сформирахме нови коалиции, за да спрем разпространението на ядрените оръжия. От Бирма до Южен Судан защитихме правата и достойнството на всички човешки същества - мъже и жени, християни, мюслмани и евреи. Но въпреки успехите, остават предизвикателства - терористичните заговори трябва да бъдат осуетявани, кризата в Европа трябва да бъде овладяна, ангажиментът ни към сигурността на Израел трябва да бъде непоколебим, както и стермежът ни към мир," категоричен бе Барак Обама.

Той не пропусна да заяви, че Иран трябва да се изправи пред свят, обединен срещу ядрените му амбиции

„Историческата промяна в арабския свят трябва да се дефинира не от железния юмрук на диктатор или омразата на екстремисти, а от надеждите на обикновените хора за същите права, на които днес се радваме ние. Републиканските ми опонененти са нови във външната политика, но от това, което чухме и видяхме, искат да ни върнат в ерата на грешките, стрували на Америка толкова скъпо," каза Барак Обама.

„Не наричате Русия наш геополитически враг номер едно (вместо „Ал Кайда"), освен ако не сте заседнали във времето на Студената война. Не може да сте готови за дипломация с Пекин, ако не можете да посетите Олимпийските игри, без да обидите най-близикя ни съюзник. Моят опоненет нарече „трагично" прекратяването на войната в Ирак, но не пожела да ни каже как ще сложи край на войната в Афганистан. Аз го направих и ще го направя. Ще използваме парите, които вече няма да отиват за война, за да покрием дълга си и да върнем повече хора на работа. След две войни, които ни струваха живота на хиляди хора и над трилион долара, е време за малко „държавно строителство" тук у дома. Като граждани ние разбираме, че Америка не е това, което тя може да направи за нас.Тя е това, което можем да направим ние заедно, с тежка, но необходима работа за самоуправление. Така че избирането ми преди четири години не беше моя победа. Съграждани мои, вие бяхте промяната!," заяви Барак Обама.

Той призна, че оттогава времената са се променили, както и самият той.

„Вече съм кандидат. Аз съм президентът. Зная какво означава да изпращам млади американци в битка. Споделях болката на семействата, загубили домовете си, и отчаянието на работницитеа загубили работата си. Но тази вечер съм изпълнен с надежда повече от всякога. Не съм казвал, че този път ще бъде лесен и няма да го обещая и сега. Нашият път е по-дълъг, но ще го извървим заедно, няма да се върнем назад, няма да изоставим никого, ще си помагаме взаимно. Ние черпим сила от победите си и се учим от грешките си, но не губим от поглед далечния хоризонт, знаейки, че провидението е с нас и че със сигурност сме благословени да сме граждани на най-великата нация на Земята. Благодаря ви, Бог да ви благослови и Бог да благослови Съединените американски щати," завърши Барак Обама.

#САЩ #Барак Обама #Демократическа партия #президентски избори #Джо Байдън #Пол Райън #Ирак #Афганистан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници