Плевнелиев: Българите могат да създават закони и да ги спазват солидарно

Плевнелиев: Българите могат да създават закони и да ги спазват солидарно
Българският народ може да работи по правила, да създава силни закони и институции, да ги спазва и солидарно да върви напред в тежки времена, заяви президентът Росен Плевнелиев в Чипровци. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Българският народ може да работи по правила, да създава силни закони и институции, да ги спазва и солидарно да върви напред в тежки времена, заяви президентът Росен Плевнелиев в Чипровци.

Държавният глава участва в отбелязването на 400-годишнината от рождението на бележития български духовник, общественик и дипломат Петър Парчевич.

В речта си Росен Плевнелиев открои Петър Парчевич като един от най-достойните български будители и апостол, истински посветен на каузата на България, съобщиха от прессекретариата на президента.

„Именно, тук, в Чипровци, е направен един от първите и решителни опити за извоюване на свобода и достоен живот за българския народ," подчерта президентът.

Росен Плевнелиев припомни, че избухналото през септември 1688 г. Чипровско въстание нямаше да бъде възможно без стремежа на будните чипровски родове към духовност и образование.

„Днес, когато се стремим да изградим общество на знание и просперитет, тази вековна чипровска традиция ни служи за пример и вдъхновение," каза президентът.

Росен Плевнелиев изрази надежда, че прочутите чипровски килими скоро ще бъдат включени в списъка на ЮНЕСКО на нематериалното културно наследство.

В Историческия музей на Чипровци президентът откри фотоизложба, посветена на 400 години от рождението на архиепископ Петър Парчевич.

#Росен Плевнелиев #Чипровци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници