Помощ само за перничани с щети за над 2000 лв от труса

Помощ само за перничани с щети за над 2000 лв от труса
„Това, което отличава труса в Пернишко от другите бедствия, е доста по-големите мащаби", заяви Дончев. Снимка: Дарик
A A+ A++ A

Няма да се помага парично на хора, които имат щети от земетресението за под 2000 лева, заяви министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев.

„Преди седмица, говорейки с инициативния комитет, коментирахме правилника за работа на Междуведомствената комисия. Общуваме непрекъснато с инициативния комитет и с местната власт в Перник”, посочи Дончев в неделя по БНР.

За отхвърлените молби за помощ министърът каза, че при случаите, в които лицето, подало молбата смята, че е отхвърлена неоснователно, може да се направи втора проверка.

„Основната задача сега е всеки да си върши добре работата. Трябва да фокусираме усилията си върху най-тежко пострадалите. Трябва да се пазим никой да не политизира ситуацията там, защото това не помага. Да не се компрометира и солидарността”, подчерта той.

„Това, което отличава труса в Пернишко от другите бедствия, е доста по-големите мащаби, говорим за повече хора като брой пострадали и е нормално помощта да не идва със същите темпове, с които идва на други места", каза още Дончев.

Министърът подчерта, че до момента в последните над 3 месеца от Междуведомствената комисия е свършена много работа.

„От разгледани над 200 молби, са обезщетени частни домове със сума над 1.5 млн. лева. В Перник не са нужни само пари. Много от случаите могат да се решат чрез хора, които да помогнат на място. Семействата от болни възрастни хора например могат да бъдат подпомогнати с хора на място, парите са важни, но може да се помогне и на място", добави Дончев.

Междуведомствената комисия отпусна финансиране за хора, които са на палатки и фургони и няма да допуснем да има хора без покрив над главата, подчерта Томислав Дончев.

#земетресение #Перник #Томислав Дончев #Министър по управление на средствата от ЕС #трус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници