АТИС стимулира икономиката със „зелени” мерки

АТИС стимулира икономиката със „зелени” мерки
Влиянието на АТИС нараства в момент, когато това на Европа намалява. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Страните от Азиатско-тихоокеанския регион, обединени в организацията за Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество (АТИС), в това число САЩ, Русия и Китай се споразумяха за мерки за стимулиране на икономическия растеж.

Това предаде „Ройтерс”, като се позова на проект на заключителната декларация от срещата на върха, с който се е сдобила агенцията, и на изявления на новозеландския премиер Джон Кий.

В документа страните ще изразят безпокойство от крехкото състояние на световната икономика, глобалната безопасност на храните и нарастващите признаци на протекционизъм.

Всички 21 страни от организацията са се съгласили да намалят митата за внос на така наречената зелена технология.

Става дума за 54 стоки, свързани с опазването на околната среда и въвеждането на зелена енергия, чиито вносни мита ще бъдат намалени до не повече от 5 процента до 2015 г.

В това число взила и оборудване за възобновяема енергия, за третиране на отпадъци и за наблюдение на околната среда.

Въпреки сушата, поразила САЩ и Русия и станала повод за намаляване на добива на някои култури там, страните от АТИС няма да ограничават износа на храни и ще подчертаят значимостта на отворените пазари, които ще гарантират надеждни хранителни доставки.

Китай представи план за 157 милиарда долара, вложени в инфраструктурни проекти в селското стопанство, енергетиката, пътищата и железопътния транспорт.

Русия и Япония пък подписаха споразумение за работа по план за предприятие за втечнен природен газ на руското тихокеанско крайбрежие на стойност 7 милиарда евро.

АТИС взима решенията си чрез консенсус, но те не са обвързващи. Влиянието й обаче нараства в момент, когато това на Европа намалява.

В страните от АТИС живее 40 процента от населението на планетата. Там са съсредоточени 54 процента от икономическото производство и 44 процента от търговията в света.

#Азиатско-Тихоокеанския регион #АТИС #САЩ #Китай #Русия #Джон Кий #Япония #Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници