Вежди Рашидов: Който мисли, че се мазня, не е в час

Вежди Рашидов: Който мисли, че се мазня, не е в час
Министърът на културата Вежди Рашидов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Сергей Станишев да не се упражнява върху думи, извадени от контекста на мое емоционално изказване, защото от подмазване и сервилничене се облагодетелстваха кръгове около него, дори и собствената му жена, се посочва в изявление на министъра на културата Вежди Рашидов по повод на изказване на лидера на БСП Сергей Станишев.

Цитиран от пресцентъра на ръководеното от него министерство, Рашидов посочва, че в своя прочувствена и емоционална реч за откриването на обновения Сатиричен театър е казал, че благодари на премиера Борисов за това, че в тежките години на криза винаги е чувствал неговото рамо в подкрепа на културата.

„Казах, че аз не съм от тези, които се подмазват и блюдолизничат, за да си уредят живота, но въпреки това бюджета на културата се увеличава всяка година, а усвоявайки по най-прецизен и бърз начин европейските пари, ние осигуряваме още един бюджет за българската култура”, посочва културният министър.

„Исках да кажа, че не съм от тези, които чрез подмазване си уреждат живота, а именно обратното – по време на тригодишния си мандат досега във финансов план аз съм понесъл само лични загуби, поради факта че не мога да работя и продавам своите скулптури и че усилията ми в Министерството на културата отнемат цялата ми жизнена енергия”, посочва в съобщението Рашидов.

„За съжаление, извадени от контекста и употребени в политически спекулации, думите ми бяха използвани от лидера на българските социалисти по нечестен и непочтен начин. Но понеже той ме попита и иска от мен да продължа и да кажа кои са тези, които чрез подмазване и блюдолизничене са си уредили живота, аз бих го направил и списъкът на облагодетелстваните по времето на Тройната коалиция би бил такъв, че той няма да изпита удоволствие да го прочете. И бих го направил отново по моя артистичен начин, защото освен министър аз съм и артист”, изтъква министърът.

„Появяването на сервилни хора е синдром на всяка власт. Но тези, които се опитаха чрез подмазване и нечестно да си уредят живота при правителството на ГЕРБ, бяха освободени още при най-малкото съмнение за лично облагодетелстване. Така си отидоха заместник-министри,  много чиновници от висшия и среден ешалон и за съжаление – и някои колеги министри. На всеки в кабинета, а и в общественото мнение на страната е известно, че настоящият премиер проявява нулева търпимост към всеки, решил или опитал се да се облагодетелства от властта. Дори и най-малкото съмнение в лоялността ми към ГЕРБ и към министър-председателя са халюцинации на някой болен мозък, а този, който би могъл да си помисли такова нещо, не е в час. Аз съм министър на ГЕРБ”, продължава текста.

„Иначе с огромно удоволствие и с гордост приемам „похвалите” на г-н Станишев за това, че за разлика от времето на неговото управление, в Министерството на културата вече има дирекция за европейски проекти и че досега се усвояват  120 млн. лева, като са ремонтирани голям брой  училища, театри,  музеи, работи успешно вече година и половина театралната реформа, разкриват се нови археологически находки. Ако това беше направено по времето на Станишев, то състоянието на материалната база на българската култура щеше да е в пъти по-добро, но очевидно правителството на Станишев не се е интересувало от европейски пари, освен ако не може семейно да ги усвои или присвои”, уточнява още Вежди Рашидов.

В събота по време на събора на русофилите на язовир „Копринка” лидерът на социалистите Сергей Станишев коментира критично политическата обстановка в страната.

Пред събралите се той използва да поздрави министъра на културата Вежди Рашидов за думи, казани ден по-рано.

„Аз искам само да използвам повода да поздравя министъра на културата господин Вежди Рашидов, само той имаше кураж да каже пред журналистите, че в тази власт този, който се подмазва на Бойко Борисов, си урежда живота и се облагодетелства. Остава да каже и имената на хората, които са се облагодетелствали”, изтъкна лидерът на БСП и заяви, че очаква Рашидов да направи тази следваща стъпка.

#Сергей Станишев #БСП #тройната коалиция #Вежди Рашидов #министър на културата #Бойко Борисов #премиер #ГЕРБ #Министерството на културата

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници