Дания планира да заличи цяла популация от норки заради К-19

Дания планира да заличи цяла популация от норки заради К-19
A A+ A++ A

Дания планира да унищожи популацията си от над 15 милиона норки поради опасенията, че мутацията на новия коронавирус при животните се е разпространила и върху хората.

По време на пресконференция в сряда премиерът Мете Фредериксен заяви, че най-малко 12 души са заразени с мутиралия вирус, който произхожда от фермите за норки.

Според ABC News министърът на здравеопазването Магнус Хейнике каза, че половината от 783 случая на COVID-19 при хора в Северна Дания "са свързани" с норка. (Общо в страната има най-малко 51 042 случая на COVID-19 и над 725 смъртни случая според New York Times )

„Това е много, много сериозно“, каза Фредериксен, добавяйки, че решението им да елиминират цялата популация на норки в страната произтича и от опасенията, че мутацията може да създаде трудности за ефикасността на бъдещите ваксини. "Имаме голяма отговорност към собственото си население, но с установената мутация имаме още по-голяма отговорност и за останалия свят", каза тя, според Ройтерс .

Според ABC News това ще струва на Дания - най-големият производител на кожи от норки - до 5 милиарда крони (785 милиона долара), за да изгони 15 милиона норки в страната.

Като цяло има около 15 и 17 милиона норки в около 1100 ферми в Дания.

Епидемия от COVID-19 сред популацията на норки също се разпространи наскоро в Съединените щати , по-специално във фермите за кожи в Уисконсин, Мичиган и Юта.

Миналия месец говорител на Министерството на земеделието, търговията и защитата на потребителите в Уисконсин потвърди, че повече от 2000 норки са умрели, тъй като животните във ферма в окръг Тейлър са били положителни за SARS-CoV-2, вирус, който причинява COVID-19 при хората.

В Министерството на селското стопанство и развитие на селските райони Мичиган също обяви миналия месец, че норки в една ферма са реагирали положително за SARS-CoV-2. В Юта близо 10 000 норки са починали от COVID-19 в девет различни ферми за кожи, съобщи NBC News на 9 октомври.

"Норките показват дишане с отворена уста, отделяне от очите и носа и не са болни няколко дни, преди да починат", каза ветеринарният лекар от Юта д-р Дийн Тейлър пред NBC News. "Те обикновено умират в рамките на следващия ден."

Норките бяха открити за първи път податливи на SARS-CoV-2 през април, когато фермите в Холандия претърпяха няколко огнища в популацията си на животни, съобщи Асошиейтед прес . Оттогава са открити огнища сред норки в Испания.

#норки #коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници