Израел предложил на България помощ в управлението на водите

Израел предложил на България помощ в управлението на водите
Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов е част от делегацията начело с премиера Бойко Борисов, която проведе съвместно правителствено заседание с Израел. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Израел е предложил на България мениджмънт и нови технологии в областта на напоителните системи и управлението на водните ресурси, обяви в Йерусалим министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Той е част от делегацията начело с премиера Бойко Борисов, която проведе съвместно правителствено заседание с Израел.

По думите на Мирослав Найденов в Израел има държавна компания за напоителни системи, подобна на българската „Напоителни системи“.

„Предложили са на българската компания да установи контакт с израелската, да има обмен на нови технологии, за което финансирането може да дойде от европейски и други финансови институции“, каза Мирослав Найденов, цитиран от Информационна агенция „Фокус“.

Според него цялостната концепция за развитие на модерното напояване трябва да бъде държавен ангажимент.

„Отделни частни структури може да действат, но управлението на водния сектор трябва да стане с държавно участие“, категоричен е Мирослав Найденов.

На работния обяд премиерът Бойко Борисов е обяснил, че всички арабски страни, които са били повлияни от „арабската пролет“, в момента имат огромна нужда от храна.

„Идеята е да се развие съвместен бизнес в областта на хранителната промишленост; това е ангажимент на частни инвеститори“, обясни Мирослав Найденов.

Посланието на двамата премиери е било към бизнеса в двете държави да развият такова производство, което държавата да подпомогне, но без да поема ангажимент.

„Ние имаме даденостите - земи, пасища, а те имат много високи технологии за производство“, посочи Мирослав Найденов.

Той допълни, че селскостопанската академия подготвя споразумение със съответния институт в Израел, за да има достъп до ноу-хау и високи технологии.

#Арабска пролет #водни ресурси #„Напоителни системи“ #Бенямин Нетаняху #Бойко Борисов #Мирослав Найденов #съвместно правителствено заседание #България #Израел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Акценти

Инбет Казино