Защо има толкова много огнища na COVID в месопреработвателните предприятия?

Защо има толкова много огнища na COVID в месопреработвателните предприятия?
A A+ A++ A

Стотици работници са дали положителен тест за коронавирус в месопреработвателни предприятия и кланици.

Те включват място за преработка на пилета в Ангълси, където повече от 150 работници са се заразили с Covid-19, както и заводи в Wrexham и West Yorkshire.

Имало е и големи огнища в Германия, Франция, Испания и САЩ.

Хората се заразяват с коронавирус от капчици, които могат да бъдат изкашляни, кихнати или издишани от заразен човек.

Инфекцията може да дойде при близък контакт с човека или чрез докосване на заразени повърхности.

„Фабриките и по-специално вътрешните помещения, които са студени и влажни, са идеална среда за коронавирус, в който да се задържи и разпространи“, според Лорънс Йънг, професор по молекулярна онкология в Университета на Уорик.

„Капките, съдържащи вируси от заразени индивиди, са по-склонни да се разпространяват, утаяват и остават жизнеспособни.“

Стотици служители в кланици са положителни в Германия
Друг възможен фактор на тези хладилни работни места е шумната техника, която изисква хората да говорят по-силно или да викат, което може да увеличи разпространението на заразени капчици.

Трудно е да задържите работниците на разстояние два метра, когато работят по бързо движещи се производствени линии, а липсата на дневна светлина също може да помогне на вируса да оцелее.

„Когато има хора, които стоят точно един до друг, работещи тежко - защото, разбира се, това е трудна работа - и дишащи тежко, имате шанс за разпространение на вируса от само един заразен индивид до много хора, които са в непосредствена близост“, каза Тара Смит, професор по епидемиология в държавния университет в Кент в Охайо.

"И тогава, разбира се, имате верига домино."

Няма доказателства, че самите месни продукти могат да бъдат източник на инфекция с Covid.

Агенцията по хранителните стандарти заяви, че е много малко вероятно да успеете да хванете коронавирус от храна, тъй като не е известно, че се предава.

"Някои от тези фабрики разполагат с място за настаняване, където има по няколко души във всяко общежитие. Те могат да бъдат транспортирани с автобус до мястото на работа и те ще бъдат на закрито през целия ден", каза Майкъл Хед, старши изследовател стипендиант по глобално здраве в университета в Саутхемптън.

Профсъюзът Unite казва, че макар да представлява много работници в сектора за преработка на месо, заводите често наемат работници мигранти, които може да не могат да си позволят пълно защитно облекло и могат да загубят пари, ако се самоизолират след заболяване. Профсъюзът казва, че често не говорят английски като първи език и се притесняват да не загубят работата си, така че може да не са склонни да прикрият симптоми или болест.

Какво се прави за защита на работниците?

Правителството издаде насоки за безопасна работа в производството на храни - включително задържане на работниците на разстояние поне два метра, когато е възможно.

BMPA също така издава насоки, включително почистване на фабрики по-често от обикновено, изолиране на персонала, който развива симптоми.

Също така се предлага да се осигурят допълнителни лични предпазни средства (ЛПС), като козирки, ако има такива - персоналът в месопреработвателните предприятия обикновено носи ЛПС, но това не включва непременно маски.

Д-р Ивон Дойл, медицински директор в Public Health England, каза, че организацията е консултирала редица огнища във фабрики, някои от които включват преработка на месо.

"Когато възникнат огнища, ние работим в тясно сътрудничество с NHS Test and Trace, за да осигурим подходящо тестване и проследяване на контактите, както в рамките на работното място, така и извън него. Когато е необходимо, се разполагат мобилни тестови звена, за да се осигури незабавно тестване на голяма работна маса."

Източник, близък до Дефра в Обединеното кралство, каза пред Би Би Си, че друг от факторите, които се разглеждат в Германия, е лошото обучение и лошите езикови умения на основно източноевропейската работна сила в месопреработвателната индустрия, което пречи на спазването на правилата.

#коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници