Барозу представя визията си за развитието на ЕС

Барозу представя визията си за развитието на ЕС
Жозе Мануел Барозу ще лансира идеи за още по-силна икономическа и политическа интеграция, а с най-голям интерес се очаква обявяването на проекта на ЕК за единен банков надзор. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу ще представи пред Европейския парламент в Страсбург годишното си обръщение за състоянието и по-нататъшното развитие на ЕС.

Прогнозите са, че той ще лансира идеи за още по-силна икономическа и политическа интеграция, а с най-голям интерес се очаква обявяването на проекта на ЕК за единен банков надзор като основа на бъдещ Европейски банков съюз, предаде БНР.

Единният банков надзор се очаква постепенно да обхване всичките близо 6000 банки в еврозоната и да сведе до минимум рисковете за стабилността на сектора.

Благодарение на него ще стане възможно и бъдещият Европейски механизъм за стабилност да финансира директно изпаднали в затруднение банки, без това да увеличава държавния дълг на съответните страни.

Този единен надзорен механизъм ще е първа стъпка в изграждането на Европейски банков съюз, който на следващ етап трябва да включва и общи схеми за оздравяване на банките и гарантиране на депозитите в еврозоната.

Някои от страните извън нея вече дават признаци на нервност, че всичко това задава разделение и оформя Европа на две скорости.

Не е ясно каква роля ще бъде отредена за тях, очаква се да получат възможност за доброволно включване към единния надзор при определени условия.

Водеща в него обаче ще е Европейската централна банка, а страните, които не използват общата валута, не са представени в нея, и ако не бъде намерен компромис, ще останат извън процеса на вземане на решения.

България засега няма решение дали ще се включи в бъдещия банков съюз. Постоянният представител на страната в ЕС Димитър Цанчев подчерта, че на този начален етап от процеса за България е много важно да участва активно в консултациите по него със страните от и извън еврозоната.

„От особено значение ще бъде да се изяснят редица детайли около предложението и те ще повлияят за формиране на позицията на нашата страна, а също така и на позициите на останалите страни членки. На настоящия етап все още няма държави членки, които да са заели окончателна позиция „за“ или „против“ включването си в банковия съюз. Очевидно, че всички изчакват и ще съсредоточат своето внимание върху консултациите по елементите на предложението“, коментира Димитър Цанчев.

#Жозе Мануел Барозу #ЕС #ЕК #Страсбург #Европейски механизъм за стабилност #еврозона #ЕЦБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници