Босилекът – свещено растение в кухнята
В Индия, посветена на Кришна, босилекът се е използвал за готвене само от най-високопоставените в обществото хора. В православното християнство босилекът е ритуално растение и е бил забранен за използване като подправка.
Но днес той се среща както в домашните кухни, така и в ресторантите. Пресен през лятото, замразен през останалото време или сушен – босилекът е интересна подправка, особено за дамите.
- Срещу умората. Малко известно е, но босилекът е богат на желязо. А жените често имат отрицателен баланс на желязо. Знаейки, че една супена лъжица босилек съдържа повече от 2 мг желязо, когато нашата дневна нужда е от 18 мг, не се колебайте да го използвате. Особено подходящ е за летните салати и пастата.
- Тонус, витамин С. Винаги имаме нужда от повече витамин С, това се отнася особено за пушачите. С 60 мг/100 г, босилекът покрива в значителна степен нашата дневна нужда. Какъв по-хубав коктейл с витамин С от салата домати с моцарела, поръсени с босилек и лимонов сок?!
- Калций за костите. В превенцията на остеопорозата своя роля може да има и босилекът. И въпреки че остеопорозата става проблем за жените след определена възраст, натрупването на калций в костите трябва да продължава през целия живот. Дори и да не може да замени млякото и млечните продукти или хранителните добавки с калций, босилекът осигурява малка доза. Все пак всяка възможност за намаляване на риска от едно заболяване трябва да се познава и използва.
Коментирай
Най-четено от
Здраве
Девет от десет човека не знаят, че страдат от хронично бъбречно заболяване
16:30 29.04.2024 | Здраве
Последно от
Здраве