Първи дни живот в утробата

Първи дни живот в утробата
A A+ A++ A

Зачатието – моментът, в който се обединява генетичният материал на жената и мъжа, образуван и съчетан по неповторим начин, слага началото на развитието на едно уникално човешко създание. Образуват се 46-те хромозоми на бъдещия човек – уникалното съчетание на гени ще определи образуването, растежа, развитието и особеностите на целия му организъм. Всяка хромозома носи гени, образувани от молекули ДНК. Подреждането на ДНК определя особеностите на всеки един от нас – дали ще е със сини очи, дали ще е мъж или жена. Всичко това е написано на език, състоящ се от 4 букви, определящи генетичния код. Той носи цялата информация за човека – определя живота му от зачеването до смъртта му.

Веднага след оплождането започва делене – от една клетка стават 2, след това 4, 8, 16 и т.н.

На този етап клетките се наричат стволови клетки – всяка една от тях може да се развие във всеки вид клетка – мускулна, жлезиста, нервна, и да се специализира в изпълнението на определена функция. Това свойство на стволовите клетки е привлякло интереса на учените и желанието им да изолират стволови клетки. Да ги използват за медицински нужди, е голямо предизвикателство, все още недобре изучено.

Постепенно протича оформянето на предна и задна част на ембриона, първична нервна тъкан. Оформят се сърдечно-мускулни клетки, които внезапно започват да пулсират – така се поставя началото на развитието на сърдечно-съдовата система.

Час след час, ден след ден клетките се делят и диференцират, оформят се тъкани, органи и системи, осъществяват се връзки между тях и организмът започва да функционира като едно цяло.

Първите дни от развитието на оплодената яйцеклетка са най-критичният момент в развитието на ембриона, тъй като клетките са малък брой, а всяка от тях има заложен потенциал да даде началото на голяма част от бъдещия организъм.

Първите дни след оплождането са и времето, когато вероятният риск за аборт е най-голям. Огромен е процентът на загубите на ембриони в този период. Броят на заченатите, но неродени деца е голям, много по-голям от това, което лекарите установяват, тъй като често развитието на оплодената яйцеклетка спира в първите дни и се изхвърля под формата на един закъснял цикъл, докато жената и не подозира, че е бременна.

Оттук произлиза и важността на здравословния начин на живот при всяка жена в детеродна възраст. Защото стартът е най-критичен, най-лесно уязвим, а жената дори не знае какво се случва в тялото й.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници