К-19 по света: Германия затяга карантинните мерки, спад на заразените в Гърция

К-19 по света: Германия затяга карантинните мерки, спад на заразените в Гърция
A A+ A++ A

В световен мащаб над 73 милиона са вече установените случаи на коронавирус. Това показват данните на Worldometers.

Броят на починалите в Съединените щати с Covid-19 надхвърли 300 000 в деня, в който страната започна кампанията по ваксинация срещу коронавируса, показват данни на университета „Джонс Хопкинс“.

Вчера бяха направени първите имунизации в САЩ с ваксината на компаниите „Пфайзер“ и "Бионтех".

Изпълняващият длъжността министър на отбраната на САЩ Кристофър Милър получава първата доза от Covid ваксината на Pfizer-BioNTech в Националния военномедицински център Уолтър Рийд в Бетесда, Мериленд, 14 декември 2020 г.
Изпълняващият длъжността министър на отбраната на САЩ Кристофър Милър получава първата доза от Covid ваксината на Pfizer-BioNTech в Националния военномедицински център Уолтър Рийд в Бетесда, Мериленд, 14 декември 2020 г.


Редица държави отново затягат ограничителните мерки.

От днес Германия въвежда карантина заради разпространението на коронавируса. До 10 януари затварят всички училища, магазините за "несъществени" стоки, а контактите се ограничават за празниците. Разрешават се събирания до най-много петима души от собственото и от още едно домакинство. За Коледа се допуска събиране до четирима души извън семейството. За Нова година - на 31 декември и 1 януари, се забраняват всякакви събирания. В някои провинции е в сила вечерен час.

Българското Министерство на външните работи препоръчва на нашите сънародници да се въздържат от пътувания до Германия. За пътуващите се изисква предварителна онлайн регистрация, като местните здравни служби могат да поискат от пристигналите да предоставят негативен тест за коронавирус, направен не по-късно от 48 часа преди пътуването, или да направят тест след пристигането си в Германия.

Нидерландия също обяви втора карантина - от днес до 19 януари. Затварят се всички училища и магазини. Разрешават се събирания с не повече от двама души от друго семейство. Изключение ще има за три дни по Коледа, когато ще бъдат разрешени трима възрастни посетители. Супермаркетите, банките и аптеките ще останат отворени.

Чехия също затяга мерките - от петък. Затварят ресторантите, хотелите и спортните съоръжения на закрито. Забранява се събиране на повече от шестима души на едно място на закрито и на открито. Преминаването към четвърто ниво на риск по 5-степенна скала означава и вечерен час от 23.00 ч. до 5.00 ч. и по-ранно начало на коледната ваканция на учениците.

Турските граждани ще посрещнат Нова година в домовете си. Президентът Реджеп Ердоган обяви забрана за излизане от къщи като мярка срещу разпространението на епидемията.

От полунощ във вторник срещу сряда ограниченията заради коронавируса в британската столица се затягат. Лондон и части от югоизточната част на страната минават в третата, най-висока степен на епидемиологична опасност заради големия скок на броя на заразените там.

Европейската агенция по лекарствата (EMA) обяви във вторник, че нейната комисия по лекарствата за хора ще вземе решение за одобряване на ваксината срещу коронавирус на  компаниите Pfizer и BioNTech на извънредно заседание на 21-ви декември. Агенцията добави, че ако е необходимо, ще се проведе и срещата, която вече беше планирана за 29 декември.

"След като Комисията за медицински продукти за употребата от хора (CHMP) препоръча разрешение за пускане на пазара, Европейската комисия след това ще изпълни бързо процеса по вземане на решения с оглед на издаването на разрешение за пускане на пазара, което да е валидно във всички държави членки на ЕС и на Европейското икономическо пространство в рамките на дни“, се посочва в съобщението.

В очакване на ваксината, повечето европейски страни в момента се намират под някаква форма на карантинни мерки и локдауни. Според последни информации ограниченията, свързани с коронавируса, ще бъдат затегнати в Нидерландия, Италия и Дания като част от усилията на правителствата да ограничат разпространението на Covid-19.

Ваксината на Pfizer/BioNTech вече беше одобрена за спешна употреба в САЩ и Обединеното кралство и е в процес на разпространение и прилагане в тези две държави.

Нидерландското правителство въведе по-строги мерки с цел ограничаване на разпространението на коронавируса. Те влязоха в сила от полунощ и ще бъдат валидни до 19 януари 2021 г.

Новите мерки включват затваряне на всички търговски обекти, с изключение на тези от първа необходимост. Затварят се всички начални и средни училища, детските градини и центрове за дневни грижи, които следва да преминат в онлайн форми на обучение.

Гражданите се насърчават да останат у дома възможно най-дълго, както и да продължат да работят от вкъщи, когато това е възможно, съобщиха от МВнР.

Призивът на властите е да не се приемат вкъщи повече от двама посетители на ден над 12-годишна възраст, с изключение на 25 и 26 декември 2020 г., като за двата празнични дни могат да приемат най-много до трима гости, които не са членове на домакинството.

Лондон с най-високата степен на противоепидемични ограничения

Поради ескалиращото по-бързо от очакваното разпространение на коронавируса в Лондон, британската столица ще бъде поставен в най-високата степен на противоепидемични ограничения – степен 3 („Tier 3“).

Освен Лондон, в степен 3, вероятно ще влязат и части от областите Есекс и Хъртфордшир. По този начин нови над 10 милиона граждани ще бъдат поставени под по-стриктни мерки.

Сред основните правила са: забрана за контакти с хора на закрито и в повечето заведения  на открито, освен с членове  на домакинството. Разрешени са срещи  до 6 души на открито – на места като паркове, плажове или сред природата.

Магазини, фитнес зали, фризьорски салони остават отворени, но има възможност за налагане на ограничения в начина на обслужване на клиентите. Затварят се барове, пъбове, кафенета и ресторанти, кина, театри и заведения за забавления на закрито, както и се забраняват посещенията на спортни събития на стадиони. Ресторантите могат да приготвят хра​на само за доставка.

Препоръчва се да не се посещават райони в 3-та степен, а техните жители да не посещават  райони с по-ниска степен за  противоепидемични мерки.

Германският министър на здравеопазването Йенс Шпан заяви днес, че иска около 60 процента от населението на страната да бъде ваксинирано срещу Covid-19 до края на лятото на 2021 г., предаде ДПА, като се позова на телевизия Цет Де Еф.

Световната здравна организация (СЗО) препоръчва ниво на ваксинация между 60 и 70 процента.

Шпан също така засили натиска върху Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) да разреши използването на ваксината, разработена от компаниите "Пфайзер" (Pfizer) и "Бионтек" (BioNTech). Тя вече започна да бъде поставяна във Великобритания и САЩ.

"Нашата цел е да имаме разрешение преди Коледа, така че да започнем ваксинация тази година, включително в Германия. В крайна сметка ЕМА трябва да реши", каза той в интервю за Цет Де Еф.

Директорът на ЕМА Емър Кук заяви, че агенцията работи "денонощно" и че би трябвало да има решение преди 29 декември.

Германия затяга карантинните мерки, след като през уикенда беше постигнато споразумение между федералния канцлер Ангела Меркел и премиерите на 16-те провинции.

Частичната карантина, въведена в началото на миналия месец, не успя да спре втората вълна на коронавируса.

Институтът за заразни болести "Роберт Кох" съобщи днес за нови 500 смъртни случая от Covid-19, с което общият им брой в Германия стана 22 475. Досега в страната са регистрирани над 1,3 милион заразявания.

Меркел изрази съжаление заради липсата на дисциплина в Германия при спазването на правилата за борба с коронавируса.

Кипър обяви днес подробния план за имунизиране срещу коронавируса. Първите ваксини се очакват в началото на януари, едновременно с другите страни членки на ЕС.

Правителството третира въпроса за имунизацията срещу Covid-19 като най-важен проблем на общественото здраве, затова целта е да се ваксинира най-голям процент от населението, заяви днес здравният министър Константинос Йоану. Той декларира готовността на страната да получи първите дози ваксини само след седмици, като част от инициативата за целия Европейски съюз, и да започне тяхното приложение.

„Предприети са всички необходими стъпки, за да могат всички желаещи да имат свободен достъп до ваксините“, увери министър Йоану.

Ще бъдат създадени 38 ваксинационни центъра, както и мобилни звена за обслужване на затворени структури.

Приоритет се дава на уязвимите групи от населението и на здравните специалисти. 

Първи в програмата ще бъдат живеещи и работещи в домове за възрастни хора и за хора с хронични заболявания. Следва медицинският персонал в болници и интензивни отделения с пациенти с коронавирус, а също и в „Спешна помощ”. След тях ваксинирането ще обхване хората над 75-годишна възраст, пациенти с различни хронични заболявания, както и работещите в здравни заведения. Последни в плана за имунизация ще бъдат включени хората над 16-годишна възраст.

Ваксинациите ще се извършват само с предварително уговорен час чрез онлайн портал. Целият процес ще се управлява от специален софтуер

Ангела Меркел изглежда уморена след разговорите с ръководителите на германските провинции - 2 декември 2020 г.

Някои хора са решени да намират недостатъци в мерките, за да не се съобразяват с тях, каза тя. Според нея подобно поведение е "разрушително".

По думите ѝ някои се утешават с това, че вирусът представлява опасност главно за по-възрастните хора.

"(Но) всъщност има разлика дали моите родители ще умрат на 80 или на 90 години", заяви Меркел пред студенти по време на онлайн форум.

Тя предупреди, че "вторите вълни на пандемиите често са най-опасни", и призова населението да се отнесе сериозно към ситуацията. 

За денонощие е констатиран рязък спад на новозаразените в Гърция – 639 души, като в активните още огнища областите Атика и Солун броят на новите случаи спадна под 200 души.

Същевременно допитване показа, че 43% от гърците ще се ваксинират веднага.

Облекчаване на антивирусните мерки, отваряне на магазините и свободното движение за празниците е огромен риск, който гръцкото правителство оцени и продължи карантината до 7 януари.

Строгите ограничения, въведени в Гърция от началото на ноември вече дават резултати.

Рязко спада броят на регистрираните носители на вируса, но според експертите все още е силен натискът към здравната система от пациенти в тежко състояние и броят на починалите се движи на високи нива.

При обсъждане на бюджета за следващата година, като дебатите продължават и днес, премиерът Кириакос Мицотакис заяви, че за здравеопазване са осигурени достатъчно средства.

Министърът на здравеопазването Кикилиас съобщи, че ваксинирането ще стартира от началото на януари, като цялата информация ще е достъпна за гражданите.

Допитване, публикувано днес, показва, че 43% от гърците желаят да се ваксинират при първа възможност, други 27% изчакват да се убедят в ефективността на ваксината, докато 27% отказват да се ваксинират.

Ваксинацията срещу коронавирус започна във всички региони на Руската федерация. Това съобщи министърът на здравеопазването на страната Михаил Мурашко, предава TACC.

„Ваксината е доставена във всички региони на Руската федерация и ваксинацията е започнала. Преди доставката имахме пробна логистика (за доставки), за да се изработи (цялата) вериги. Всички региони са готови да получат [лекарството] и ваксинацията", увери Мурашко пред правителствения координационен съвет за борба с коронавируса.

Според министъра допълнително са разработени стандартни оперативни процедури, за да се осигури качеството както на транспортирането и съхранението, така и на процедурата за ваксиниране с напомняния за пациентите и медицинския персонал.

По-рано руският президент Владимир Путин постави задачата за организиране на ваксинации в цялата страна. Както добави премиерът Михаил Мишустин, ваксинацията трябва да бъде напълно доброволна и безплатна. На първо място, ваксината трябва да бъде получена от учители, лекари и социални работници. В същото време регионите могат да разширят този списък. Според Мишустин те ще получат 480 000 дози от ваксината през декември. Министерството на здравеопазването вече е изготвило график за разпространението на препарата в цялата страна.

Общият брой на медицинските организации, които участват във ваксинирането срещу коронавирус в регионите на Русия, е 1229, каза Мурашко.

#коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници