Прогнози за апокалиптични събития - защо вярваме в тях?

Прогнози за апокалиптични събития - защо вярваме в тях?
A A+ A++ A

Направени са малко изследвания защо хората правят апокалиптични прогнози.

В исторически план това се прави по причини като отклоняване на вниманието от реални кризи като бедността и войната, прокарване на политически програми и насърчаване на омразата към определени групи; антисемитизмът е популярна тема на християнските апокалиптични предсказания през средновековието, докато френските и лутеранските изображения на апокалипсиса са били представени съответно на английски и католически антагонисти. 

Според психолозите възможните обяснения защо хората вярват в съвременните апокалиптични прогнози включват психическо намаляване на действителната опасност в света до един единствен и определяем източник, вродено човешко увлечение от страха, личностни черти на параноя и безсилие и съвременен романтизъм, художествена литература.

Разпространението на авраамическите религии през съвременната история е създало култура, която насърчава прегръщането на бъдещето, което ще бъде драстично различно от настоящето. На такава култура се приписва нарастването на популярността на прогнози с по-светски характер, като феномена от 2012 г., като същевременно се запазва вековната тема, че мощна сила ще доведе до края на човечеството. 

Анкети, проведени през 2012 г. в 20 страни, установиха, че над 14% от хората вярват, че светът ще свърши приживе, като процентът варира от 6% от хората във Франция до 22% в САЩ и Турция. Вярването в апокалипсиса се наблюдава най-често сред хората с по-ниски нива на образование, по-ниски доходи на домакинствата и тези под 35-годишна възраст.

В Обединеното кралство през 2015 г. 23% от широката общественост вярва, че апокалипсисът може да се случи през целия им живот, в сравнение с 10% от експертите от Фондацията за глобални предизвикателства. Широката общественост вярва, че най-вероятната причина ще бъде ядрената война, докато експертите смятат, че това ще бъде изкуствен интелект. Само 3% от британците смятат, че краят ще бъде причинен от Страшния съд, в сравнение с 16% от американците. Между един и три процента от хората от двете страни заявиха, че апокалипсисът ще бъде причинен от зомбита или нашествие на извънземни. 

21.12.2020 Пол Бигли

Пол твърди, че маите са съгласни с неговата прогноза и, че са допуснали грешка в предходната прогноза за края на света през 2020 г. Този път светът ще свърши, защото Юпитер и Сатурн ще се сближат най-много от 1629 г., което от своя страна ще доведе до създаването на най-ярката звезда в небето.

2020 Jeane Dixon Dixon прогнозира, че Армагедон ще се състои през 2020 г. По-рано тя прогнозира, че светът ще свърши на 4 февруари 1962 г.о

2021 Ф. Кентон Бешор

Този американски пастор основава своето предсказание на предварителното предположение, че Исус ще се върне през 1988 г., т.е. в рамките на едно библейско поколение (40 години) от основаването на Израел през 1948 г. Бешор твърди, че прогнозата е била вярна, но че определението за библейско поколението било неправилно и всъщност било 70–80 години, поставяйки второто пришествие на Исус между 2018 и 2028 г. и грабването най-късно до 2021 г.

 

 
 

#2021

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници