България иска опростяване на селскостопанската политика на ЕС

България иска опростяване на селскостопанската политика на ЕС
Заместник-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова по време на жътва в Община Иваново, област Русе. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

По-лесен достъп до парите за финансиране по Общата селскостопанска политика (ОСП) на ЕС планират в Министерството на земеделието и храните.

„Основният ни приоритет е да запазим сегашния бюджет от 418 млрд. евро и за новата Обща селскостопанска политика“, заяви заместник-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова на конференция, посветена на бъдещето на най-старата политика на ЕС, цитирана от пресслужбата на министерството.

Според нея справедливото разпределение на директните плащания е друг важен приоритет в започналата реформа.

В подпомагането разликите трябва възможно най-бързо да бъдат премахнати, за да бъде създадена равна основа за конкуренция между фермерите в целия Европейски съюз.

Въвеждането на „зелено“ директно плащане според зам.-министър Боянова, трябва да бъде направено по такъв начин, че то да донесе възможно най-големи екологични ползи, без да застрашава жизнеспособността на сектора.

„На държавите членки трябва да се даде възможност те самите  да го прилагат в определени рамки, а не с твърдо фиксиран дял от 30%, както беше досега. Това е начин  да се осигури гъвкавост в решаването на специфичните екологични проблеми“, обясни още тя.

България е внесла предложение, според което отглеждането на трайни насаждения да бъде автоматично отчитано като „зелена“ дейност, защото те имат важна роля в опазването на околната среда, стана ясно от изявлението на зам.-министъра.

„Друг приоритет за бъдещата селскостопанска политика е нейното опростяване, за да може парите да достигат до бенефициентите по-бързо и по-лесно“, подчерта Боянова.

Премахването на осите и намаляването на броя на мерките също ще има положителен ефект по отношение на опростяването, като в същото време няма да се стесняват дейностите, които ще се финансират, обясни още зам.-министърът.

България за първи път участва активно в подготовката на законодателството в тази област. До момента страната е направила близо 200 препоръки в Европарламента за новата ОСП, а мнения ще се приемат още 3 месеца.

#Светлана Боянова #МЗХ #министерство на земеделието #зам.-министър #ОСП #ЕС #Европейски съюз #обща селскостопанска политика #субсидии

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници