Топ епидемиолог и преподавател в Оксфорд разясни всичко за трите ваксини, които се прилагат в България

Топ епидемиолог и преподавател в Оксфорд разясни всичко за трите ваксини, които се прилагат в България
A A+ A++ A

Топ епидемиологът и преподавател в престижния Оксфорд - Петър Марков, пусна разяснителен текст за трите ваксини, които се прилагат в България. Иде реч за британско-шведската Астра Зенека, немската Пфайзер-Бионтех и американската Модерна.

ЕТО КАКВО НАПИСА ПО НАЙ-КОМЕНТИРАНАТА НАПОСЛЕДЪК ТЕМА СПЕЦИАЛИСТЪТ:

Понеже през последната седмица от всички страни ме бомбардират съобщения с въпроси и съмнения за ваксините, реших да се спра на два-три от най честите и важни теми, с цел малко да помогна за проясняване на картината, и за по-информирани решения.

Всъщност ще започна с апел. Възползвайте се от течащата в момента масова имунизация! Ваксинирайте се! Не отлагайте! Наличните ваксини са ограничени. Доставките са нередовни и непредвидими. Когато ваксините свършат, настоящата масова имунизация ще прекъсне докато пристигнат нови дози, и следващата ви възможност може да е чак след много месеци.

С коя ваксина да се ваксинираме? Астра Зенека ОК ли е?

Не чакайте „перфектната“ ваксина. Много по-важно е да се ваксинираме по-скоро, отколкото да чакаме по-ефективна ваксина. Различията между трите налични към момента ваксини всъщност са много по-малки отколкото хората са склонни да мислят. Различията значително се надценяват.

Основната причина, поради която всички ние искаме да се ваксинираме, е за да се предпазим от тежка, животозастрашаваща болест, дълготрайни последици за здравето си и инвалидност, или смърт. И трите ваксини, които са лицензирани за употреба у нас към този момент, са практически еднакво ефективни в постигането на тези цели. И трите са около 95% ефективни при предпазване от хоспитализация и клонят към 100% ефективност при предпазване от смърт.*

Различия между трите ваксини разбира се има, но с оглед на драматичното снижаване на гореизброените важни рискове и от трите, тези различия са практически пренебрежими. При експоненциално нарастващите в момента среднодневни инфекции в България, вече значителното присъствие на по-заразния нов вариант на вируса и дефицита на ваксини, изборът между трите ваксини е един луксозен избор, който не можем да си позволим. Да стоим незащитени от заболяване, което може да ни коства живота, чакайки ваксина, която е „малко по-добра“, е неразумно. Аз лично, при липса на избор, ще се ваксинирам с първата която ми бъде предложена. След 6 месеца или 1 година, когато ще има повече избор, повече дози, по-малко дефицит и по-малко опашки винаги мога да се реваксинирам ако тогава има по-добра ваксина.

Подходяща ли е ваксината на Астра-Зенека за по-възрастни хора?

Категорично да. Всъщност по този въпрос в България, но и на други места в Европа цари объркване. На първо място трябва да се подчертае че няма някакви рискове или нежелани реакции при групата на по-възрастните хора. Въобще дори не става дума за това. Коментарите за ваксината касаят съмнения дали тя би била ефективна в тази възрастова група.

Объркването произлиза от не особено внимателната комуникация от страна на Астра-Зенека и Оксфордския университет на наличните данни. А те са, че по време на клиничните изпитания ваксината е тествана сред по-малко хора от горните възрастови групи, което не им позволява да обявят, че тя има безспорно действие при тях. Тази, по същество недостатъчна информация, в обществения дебат неправилно се интерпретира като информация за слаба ваксина. Тук важи максимата: липса на доказателство за ефект (на ваксината) не е доказателство за липса на ефект.

Всъщност, междувременно вече се натрупват достатъчно доказателства, че ваксината работи и сред възрастни. Клиничните проучвания от 2ра фаза ясно показват имунен отговор сред хората над 65 години, който не се различава от този при млади хора. Огромната част от възрастните хора във Великобритания са ваксинирани именно с Астра Зенека и проучвания от последната седмица показват огромни снижения на тежката заболеваемост и хоспитализациите сред тези групи. В момента интензивно се провеждат изследвания сред хора над 65 години, както в клинични проучвания, така и от реална ваксинация и скоро ще има още данни, които очаквам да приключат темата. Освен всичко друго, няма причина да очакваме, че ваксина, която работи при хора до 65 годишна възраст магически ще спре да е ефективна след 65 годишна възраст.

Джипито ми каза да изчакам. Какво да правя?

Вариации на горното съм чу̀вал вече поне половин дузина пъти, често придружено от меко казано неубедитлни мотиви. Освен в изключително редки и крайно необичайни медицински обстоятелства (главно свързани с история на многократни анафилактични реакции с повече от един провокиращ алерген) повечето хора нямат противопоказания срещу ваксинация. Важността от нея особено важи за хора с множество съпътстващи заболявания, при които ваксината не води до някакви значими нежелани реакции, но би ги предпазила от инфекция, която при тях би била изключително опасна.

И тук бих искал и да отправя още един апел, този път към моите колеги – общопрактикуващи лекари. Вашата роля винаги е било ключова за опазването на здравето на хората, но в този момент става още по-важна и отговорна, както към конкретните ви пациенти, така и към обществото като цяло. Тези дни много хора ще се обръщат към вас с въпроса: „Мога ли да се ваксинирам?“. Моля ви информирайте се внимателно от надеждни и достоверни източници! Търсете научна информация, търсете мнението на утвърдени специалисти! Отделяйте по малко време за да намирате отговорите на въпросите, които пациентите ви задават. Ситуацията е нова – всички се учим в крачка, никой не е всезнаещ, но ако разчитаме само на старите си познания и не ги обновяваме няма да сме им от полза. Трябва всички лекари да си зададем въпроса. Когато съветваме пациент да не се ваксинира или да изчака, дали го правим защото знаем че неговите конкретни обстоятелства не му позволяват да се възползва от огромната протекция, която ваксината ще му донесе? Или го правим защото не сме сигурни и не смеем да поемем отговорност да му препоръчаме ваксинация. Аз лично бих имал сериозен моралален конфликт ако бях направил второто.

В заключение - вземете по-възрастните си близки, и ги заведете да се ваксинират. Това е едно от най-добрите и важни неща, които можете да направи е за тях в момента (разбира се, ваксинирайте се и вие!). От разговори с по-възрастни хора около мен установявам, че много от тях са готови да се ваксинират, някои дори нямат търпение, но често не знаят че има такава възможност, не знаят къде да отидат, объркани са от многото противоречиви информации в медиите дали „това е за тях“ и дали Астре Зенека не е много „калпава“, или просто имат нужда от едно напомняне.

В събота сутринта се обадих на баща ми да му кажа че има златен шанс да се ваксинира. Отне му всичко на всичко около 10 минути, за да обмисли и да си облече палтото. Качи се на колата, и точно след 1 час беше с първа доза. Завиждам му.

* Понеже тук някои може да се чудят защо са попадали на различни по-ниски проценти за ваксинна ефективност за Астра-Зенека. Краткият отговор е, че ваксинната ефективност, докладвана масово, е за силата на ваксината да предпазва от каквато и да било болест (дори лека). Файзър и Модерна са по-добри в предотвратяване на леките симптоми. Когато става дума за тежко боледуване и смърт обаче, Астра-Зенека не отстъпва на другите две по нищо.

#модерна #Пфайзер #Астра Зенека #петър марков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай