България договорила 90% от парите по европрограми

България договорила 90% от парите по европрограми
Българският мотор на европейските пари работи, и то безаварийно, убеден е министърът по усвояването на средствата от ЕС Томислав Дончев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Договорени са 90% от целия обем средства от оперативните програми на Европейския съюз, съобщи министърът по усвояването на средствата от ЕС Томислав Дончев.

България е подписала договори за общо над 7 млрд. евро, като почти 2 млрд. евро от тези пари са по Оперативна програма „Околна среда“, а над 1,4 милрд. евро са по Оперативна програма „Регионално развитие“, предаде БГНЕС.

Реално изплатените средства към края на август са в размер на 2,106 млрд. евро, или 26% от договорените средства, поясни Томислав Дончев.

„Към края на август месец сме получили от Брюксел общо над 1,8 млрд. евро, или близо 27% от всички средства, които трябва да получим от ЕС по оперативните програми. Амбицията ни е този обем от средства да е още по-голям към края на годината“, коментира министърът по усвояване на евросредствата.

Българският мотор на европейските пари работи, и то безаварийно, убеден е той.

„Критична ще бъде 2013 г. не само заради средствата, които трябва да бъдат изплатени, но и заради това, че през следващата година ще бъде заключителната фаза на програмирането и ще текат преговорите между ЕК и държавите членки по отношение на конкретните параметри по оперативните програми, а това ще съвпадне и с изборите през следващата година“, отбеляза Томислав Дончев.

Очаква се през следващия програмен период след 2013 г. България да може да разчита на минимум 8 млрд. евро от Брюксел.

#ОП „Околна среда“. ОП „Регионално развитие“ #програмен период #ЕК #ЕС #Томислав Дончев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници