И отношенията със София спъвали Скопие за ЕС

И отношенията със София спъвали Скопие за ЕС
Отношенията със София са допълнителен проблем за властите в Скопие, призна еврокомисарят по разширяването на ЕС Щефан Фюле. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Отношенията със София са допълнителен проблем за властите в Скопие, призна еврокомисарят по разширяването на ЕС Щефан Фюле само ден след като се срещна с премиера на Македония Никола Груевски в Скопие.

„На първо място искам да подчертая, че няма разлика по въпроса за отношенията със съседите - всички са важни за една страна кандидат, която иска да се присъедини към ЕС“, отбеляза еврокомисарят, цитиран от БГНЕС.

По думите му проблемът с Гърция, който се изразява най-вече в спора за името Македония, което обозначава област в Северна Гърция, е очевиден за всички и трябва да бъде решен.

„В последно време обаче все по-често чувам и за сложността на отношенията с България. Чувам множество изявления на български представители, които говорят за проблемите между Скопие и София - тези въпроси трябва да бъдат решени от политиците на двете държави, които носят отговорността“, подчерта Щефан Фюле.

„Пътят в ЕС минава през добросъседски отношения. Ако искате да сте част от ЕС, трябва да имате добри отношения с всички съседи“, категорично заяви еврокомисарят по разширяването на ЕС Щефан Фюле пред Радио Свободна Европа.

#Щефан Фюле #Македония #Никола Груевски #Гърция #спор за името

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници