Найденов защитава ориенталския тютюн пред ЕК

Найденов защитава ориенталския тютюн пред ЕК
Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов защитава производството на ориенталски тютюн пред Европейската комисия, която иска да го забрани. Снимка: МЗХ
A A+ A++ A

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов защитава производството на ориенталски тютюн пред Европейската комисия, която иска да го забрани.

„Подготвил съм писмо до еврокомисарите Дачиан Чиолош и Джон Дали, с което изразявам категоричната позиция на България против готвените промени на директивата за тютюните, които ще ограничат или забранят производството на ориенталски тютюн," обяви Мирослав Найденов.

Министърът посети Гоце Делчев за среща с тютюнопризводители и открит Консултативен съвет по тютюна, съобщиха от Министерството на земеделието и храните.

Мирослав Найденов подчерта, че по тази позиция и управлявашите, и опозицията са абсолютно единни, защото ориенталският тютюн няма алетернатива, а България е на едно от първите места в ЕС по производството му.

„Този сектор ще бъде подпомаган, въпреки икономическата криза, защото трябва да се запази работата на над 200 000 души," коментира Мирослав Найденов.

Той допълни, че в бюджета и за следващата година е заложена същата сума за субсидиране на сектора, както и през тази година.

„Ако все пак се стигне до ограничаване производството на ориенталски тютюн, заетите в сектора ще получат достойни компенсации, които да им дадат алтернатива за друг поминък," каза още земеделският министър.

На срещата присъстваха също народните представители Георги Андонов от ГЕРБ и Димчо Михалевски от Коалиция за България, областният управител на Благоевград Костадин Хаджигаев и председателят на Асоциацията на тютюнопроизводителите в България Цветан Филев.

#Мирослав Найденов #ориенталски тютюн #Джон Дали #Гоце Делчев #ЕК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници