Избори 2021: Нови проблеми около сложните протоколи за предстоящия вот

Избори 2021: Нови проблеми около сложните протоколи за предстоящия вот
A A+ A++ A

Нови проблеми около сложните протоколи за предстоящия вот. Експерти прогнозират, че членове на секционни комисии ще се откажат да участва в изборите в последния момент заради перспективата да има огромни опашки за предаване на протоколи и дни наред да не е ясен окончателния резултат.

От централната избирателна комисия обаче са категорични -  по-лесен за попълване протокол няма как да се направи. Изчисленията показват, че и на най- опитните в изборите, им е нужен поне час и половина, за да попълнят документите. 

10 дни преди вота отново сядаме, за да разгледаме протокола, в който ще попълват изборните резултати от отделните секции. Секретарят на 23 Районна избирателна комисия Полина Витанова си е направила упътване как най-бързо да попълни данните в 20-те страници.

"След като попълнят на всяка една регистрирана партия или коалиция броя от действителните гласове от хартиени бюлетини –  трябва да се свери. Вие си представете 600 гласа за колко време ще се отчетат и нанесат в този протокол”, казва Полина Витанова – секретар на 23-и РИК.

Пробното попълване пред камера отнема половин час, но без да нанасяме примерни резултати на партии и коалиции.

„Ако направим експеримент ние да седнем да го попълваме с резултат и го попълним вярно и правилно, разбира се, няма да ни отнеме под 1 час”, добавя Витанова.

От ЦИК обаче са категорични – Изборният кодекс е спазен и няма как протоколите да са по-опростени.

„Протоколите са такива, каквито ги изисква законът. Всеки политически субект има по-големи листи, повече кандидати в листите. Имаме и машинно гласуване.С един добър график, който трябва да бъде създаден от Районните избирателни комисии по приемане на документите от Секционните няма да се налага хотел”, обяснява говорителят на ЦИК Таня Цанева.

Така се стига до реалната ситуация членове на комисии да се откажат и просто да не се появят в деня на вота. Петър Гогев е решил да не се отказва. От над 10 години той участва в правенето на изборите.

 „Хората, които пишат тези протоколи са будни по 15 часа. А по принцип парламентарните избори трябва да са от лесните. Защото там имаш само партии и преференции, не е като местния вот да имаш кмет и общински съвет”, разказва Гогев.

Министерството на външните работи на Норвегия информира с нота на 23 март 2021 г. за даване на съгласие за организиране на изборите на 4 април 2021 г. и извън посолството ни в Осло, съобщават от МВнР.

В нотата се уточнява, че съгласието се дава за откриване на избирателни секции в посочените от посолството 9 населени места и адреси.

Норвежките власти обръщат внимание върху необходимостта от съгласуване с Норвежкия институт по обществено здраве на медицински протокол за контрол на разпространението на COVID-19 по време на изборния ден, което мисията ни в Осло вече е извършила. Посочва се и необходимостта от спазване на всички въведени в Норвегия противоепидемични мерки от всички участници в изборния процес, съобщават от МВнР.

Полученото съгласие от норвежките власти за организиране на изборите и извън сградата на дипломатическото ни представителство в Осло е заключителната част от цялостната процедура по даване на съгласие за произвеждане на изборите на територията на Норвегия, се казва в съобщението на МВнР. В страната ще бъдат разкрити общо 10 избирателни секции – в Осло, Ставангер, Хамар, Трондхайм, Тромсьо, Систранда, Сандефьорд, Олесунд, Будьо и Берген.

Техните адреси са публикувани на сайта на МВнР на адрес:  https://www.mfa.bg/embassies/norway/ns2021/3792

#избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници