Вирусът у нас: Вечерен час за непълнолетни в Бургас, увеличават интензивните легла в София

Вирусът у нас: Вечерен час за непълнолетни в Бургас, увеличават интензивните легла в София
A A+ A++ A

Бургас въвежда вечерен час за всички непълнолетни, а носенето на маски навън става задължително.

По-строгите мерки влизат в сила от тази вечер със заповед на директора на здравната инспекция в града.

Освен това се прекратяват всички спортни мероприятия, включително с международно участие, забраняват се тържища и пазари.

Предстои мерките да бъдат одобрени от здравното министерство, за да влязат в сила.

Припомняме, през последните седмици Бургас е градът с най-висока заболеваемост от коронавирус. Сериозен е и процентът на потвърдените случаи на британския щам на COVID-19.

Пациенти с коронавирус чакат часове наред, преди да бъдат хоспитализирани. Други изчакват до 2 дни във фургони. С часове се бави обслужването на адреси, информира сайтът websilistra.net. 

Само два екипа обслужват на смяна три общини – Силистра, Алфатар и Ситово. Предстои изграждане на допълнителен корпус за още 50 легла.

Над 1000 са към днешна дата активните случаи в Силистренски регион.

Двойно повече са хората нуждаещи се от медицинска помощ в Силистренско в сравнение с предишната вълна на Covid-19 през есента, коментира д-р Енчо Василев, директор на Центърът за спешна медицинска помощ в Силистра.

Капацитетът от 80 легла в отделенията и други 11 в Covid реанимацията е изчерпан. 

„Буквално преди два дена имахме ситуации, в които пациент нямаше къде да бъде приет. Леглата, които трябваше да приемат от мобилните екипи Covid болните бяха заети, разбирайте включително и по двама човека“, каза д-р Василев.

Скоро се очаква да приключи и строежът на новия корпус с 50 легла за Covid болни.

Интензивните легла на територията на София се увеличават от 339 на 482 със заповед на директора на столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев.

Според отчет, предоставен на БТВ, към момента заетите интензивни легла са 264. Това означава, че преди заповедта в цяла София е имало само 75 свободни места за пациенти в тежко състояние.

Справка от вчера показа, че в основните столични болници има стотици пациенти с коронавирус, като в няколко от лечебните заведения заразените са трицифрени бройки.

Днешният ден бележи рекорд от началото на годината с 4851 случая и 119 жертви.

През последните 24 часа у нас са регистрирани 4851 нови случая на коронавирус при направени 19 869 теста, сочат данните от Единния информационен портал. Това означава, че 24,41% от взетите проби са дали положителен резултат. 11 228 от тестовете са по метода PCR, a останалите 8 641 са бързи антигенни тестове.

През изминалото денонощие е отбелязан рекорден брой новозаразени, предишният антирекорд бе от 17 ноември 2020 г., когато бяха регистрирани 4828 случая за 24 часа.

Най-много нови случаи има в София - 1352, след това се нареждат Бургас с 496, Варна с 369 и Пловдив с 358 новозаразени. 

Общият брой на потвърдените случаи у нас вече е 312 741. Броят на активните случаи продължава да се увеличава и към момента те вече са 60 832. Увеличава се и броят на настанените в болница - 8 927, което е рекорд от началото на пандемията и ръст от 238 души само за ден. Увеличава се и броят на настанените в интензивно отделение - 729. Mедицинскиte служители, при които е констатиран новият коронавирус са общо 11380

Броят на излекуваните за последното денонощие е по-нисък от този на новозаразените. През последните 24 часа излекувани 2571 души, така общият им брой достига 239 602.

Жертвите на болестта у нас са 12 307, 119 от които са от последното денонощие

До момента у нас са поставени 388 805 дози на ваксините срещу Covid-19. През последното денонощие са извършени 12 436 имунизации -  5707 с ваксината на „Pfizer/BoiNTech”,  1756  тази на „Moderna” и 4973 с тази на „AstraZeneca”. 78 390 души вече са получили по две дози от ваксина

#коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници