ЕК няма да вземе страна в историческия спор между България и Македония

ЕК няма да вземе страна в историческия спор между България и Македония
Европейската комисия не смята да взема страна в споровете между България и Македония за културно-историческото наследство, повод за който стана филмът „Трето полувреме". Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Европейската комисия не смята да взема страна в споровете между България и Македония за културно-историческото наследство, заяви Петер Стано, говорител на комисаря по разширяването Щефан Фюле.

Пред БНР той коментира отношенията София-Скопие и конкретно, излезлия преди дни филм „Трето полувреме".

Според политици и историци в България филмът изкривява събитията от Втората световна война и насажда омраза към страната.

„Ние няма да коментираме чувствата или интерпретациите на която и да е от страните. Ако този филм поставя въпроси, ако се докосва до чувствителни теми, ако създава проблеми в отношенията между двете страни - тогава от тях зависи да обсъдят тези проблеми и да ги преодолеят," заяви Петер Стано.

Той препоръча историците да проведат задълбочени дебати по филма „Трето полувреме", защото той пресъздава събития от Втората световна война.

„Не е работа на Европейската комисия обаче да съди, или да казва чии интерпретации са верни и чии – грешни," категоричен е говорителят на Щефат Фюле.

По думите му, ако филмът бъде оценен от литературната критика, от експертите и историците като проблематичен, ако създава проблеми между България и Македония, двете страни заедно трябва да потърсят решение.

Според Петер Стано, ако правна експертиза докаже, че филмът е проблемен, засегнатата страна може да предприеме съответните правни мерки и тогава ЕК ще влезе в ролята си на пазител на европейските договори.

#Македония #Щефан Фюле #„Трето полувреме" #Втора световна война #България #ЕК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници