Tуптящото сърце в центъра на София

Tуптящото сърце в центъра на София
Световният ден на сърцето наближава и едно голямо сърце скоро ще затупти в центъра на София. Снимка: tydanjumafoundation.org
A A+ A++ A

Световният ден на сърцето наближава и едно голямо сърце скоро ще затупти в центъра на София. От 19 до 21 септември жителите на столицата ще могат да погледнат отблизо човешкото сърце и да чуят неговия здрав ритъм. „Чуй сърцето си“ е информационна  кампания за това как да се вслушаме в нуждите и болките на един от най-важните органи в нашето тяло и как правилно да се грижим за него.

Кампанията се организира по повод Световния ден на сърцето (29 септември), като стартира на 19 септември в пункт до метростанция „Стадион Васил Левски“, където хората ще могат да видят за пръв път голямото туптящо сърце. На откриването на инициативата ще присъства проф. Асен Гудев – председател на Българското кардиологично дружество, основен партньор на събитието.

В рамките на 3 дни тази седмица в гр. София специални екипи безплатно ще измерват кръвно налягане и други основни показатели на всички желаещи и ще им предоставят актуална и адекватна информация за превенцията и контрола на високото артериално налягане, съпътстващите го заболявания като диабет и наднормено тегло, както и риска от сърдечно-съдови заболявания.

Целта на инициативата е да допринесе за по-добрата информираност на хората относно здравословните рискове и проблеми, свързани със сърцето, и по-точно с артериалната хипертония, която е считана за глобална епидемия. Хипертонията представлява повишено кръвно налягане (над 140/90 mm Hg), от което страдат повече от 1,5 милиарда души по света и около 2 000 000 българи. Това състояние е и най-сериозният рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания – проблем, който не е за пренебрегване, тъй като именно тези заболявания водят до високата смъртност в страната. Два от всеки три смъртни случая у нас се дължат именно на сърдечно-съдови болести и инциденти като миокарден инфаркт и мозъчен инсулт.

Софиянци ще могат да измерят кръвното си налягане и да получат кратка здравна консултация в общо 5 пункта в центъра на града.

  • В сряда, 19 септември, след старта на метростанция „Стадион Васил Левски“ от 10:00 до 14:00 часа, инициативата ще продължи при новата метростанция „НДК“ (кръстовището на бул.„Витоша“ и бул.„Патриарх Евтимий“) от 14:30 до 19:00 часа.
  • В четвъртък, 20 септември, жителите на столицата ще могат да чуят сърдечния ритъм на Женския пазар през първата половина на деня (10:00–14:00 часа), а през втората – на Ларгото, до сградата на Президентството (14:30–19:00 часа).  
  • В последния ден на кампанията – 21 септември, скрининг тестовете ще се извършват до метростанция „Сердика“ сутринта (10:00–14:00 часа) и обратно в началната точка на кампанията до метростанция „Стадион Васил Левски“ следобед (14:30–19:00 часа).

Според данни на Световната здравната организация (СЗО) над 65% от смъртните случаи в България се дължат на заболявания и инциденти, свързани със сърцето. Едно голямо туптящо сърце в центъра на столицата ще напомня на хората да се грижат за своето.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници