Пандемията в развитие: Нова мутация в Бразилия, Франция затяга мерките

Пандемията в развитие: Нова мутация в Бразилия, Франция затяга мерките
A A+ A++ A

Нова мутация на коронавируса е открита в Бразилия. Тя прилича на тази от Южноафриканската република, срещу която ваксините са по-слабо ефективни.

Открита е в щата Сао Пауло и учените още я изследват. Бразилия е сред най-тежко засегнатите от пандемията страни.

В момента положението е толкова тежко, че гробищата монтираха осветление и започнаха да работят денонощно.

Обявяването на новата мутация съвпадна с деня, в който беше поставен черен рекорд - близо 3800 починали за 24 часа.

Австрийците отбелязват Велики четвъртък със строги ограничения. В голяма част от страната от днес влизат в сила нови мерки, които ще действат и по Великден.

Целта е да се намали натоварването върху болниците, заради големия брой пациенти с COVID-19. Ограниченията засягат района на Виена и още две провинции. От търговските обекти ще работят само магазините за хранителни продукти.

Напускането на дома е разрешено за ходене на работа и спешни случаи. Едно домакинство има право да се среща само с един член на друго домакинство. От днес в Австрия е задължително носенето на ФФП2 маски в закрити помещения и на открито, ако има струпване на хора.

Египет получи вчера 854 400 дози от ваксината срещу ковид на компанията AstraZeneca в рамките на инициативата КОВАКС, предаде Ройтерс, като се позова на египетското здравно министерство.

Целта на инициативата КОВАКС е справедливото разпределение на ваксините срещу ковид, отбелязва Ройтерс.

Вчерашната доставка е част от общо 40-те милиона дози, които се очаква Египет да получи чрез КОВАКС.

Ваксината срещу COVID-19 беше одобрена за спешна употреба от Световната здравна организация и от египетската служба по лекарствата, заяви представител на египетското здравно министерство.

Получените дози ще бъдат изследвани в лабораторни условия от службата по лекарствата преди с тях да бъдат ваксинирани здравни работници, възрастни хора и граждани с хронични заболявания.

Египет получи първата си доставка от 50 хиляди дози от ваксината срещу коронавируса на AstraZeneca по-рано тази година, като част от кампанията си за ваксиниране на здравните работници.

Египет започна да ваксинира здравните работници, които са на първа линия в борбата с ковид, на 24 януари. Египетската ваксинационна кампания миналия месец обхвана също така възрастните хора и хората, страдащи от хронични заболявания, припомня Ройтерс.

Френският президент Еманюел Макрон обяви разширяване на ограниченията за пътуване върху цялата територия на страната и затваряне на училищата за три седмици, за да бъде отблъсната третата вълна на коронавирус, която заплашва да препълни болниците, предадоха световните агенции.

Разпоредбите предвиждат и вечерен част от 19 ч., затварянето на някои магазини и ограничения за придвижване извън район от 10 километра от жилището. Отвъд този периметър ще се изисква документ.

Мерките ще влязат в сила от слeдващия вторник, след великденския уикенд, по време на който французите ще могат да пътуват.

Ще загубим контрол, ако не действаме сега, каза президентът в предавано по телевизията обръщение към нацията.

До момента епидемията е убила 95 337 души във Франция, а интензивните отделения в най-тежко засегнатите райони са на предела на възможностите си.

Това е най-доброто решение за забавяне на разпространението на вируса, каза Макрон и изтъкна, че Франция е успяла да задържи училищата отворени по-дълго време през пандемията в сравнение със съседите си.

Макрон предупреди, че жертвите на ковид във Франция скоро може да са 100 000.

Президентът каза, че от 16 април хората над 60-годишна възраст ще може да се ваксинират, а от 15 май възрастовият праг ще бъде снижен, за да се ваксинират онези над 50 години.

#коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници