Генна терапия – стара мечта, нова реалност

Генна терапия – стара мечта, нова реалност
A A+ A++ A

Гените са носители на информацията за организма. Те определят както развитието и растежа на здравия организъм, така и развитието на редица болестни процеси.

Ето защо още в началото на проучванията върху човешкия геном се е поставил въпросът за възможността той да се повлияе изкуствено с цел лечение. И днес вече е възможно. С изясняването на човешкия геном нарастват възможностите за приложение на високотехнологична генна терапия. Тя може да коригира генетичната информация: повлияваме гена, за да лекуваме заболяването.

Когато някой ген липсва или е болестно променен – „дефектен“, и е съответно причина за заболяване, ако успеем да го „вмъкнем“ в генома, то това ще спре заболяването. Принципът изглежда прост, учените работят усилено и изглежда, е въпрос на време (и разбира се, средства) генната терапия да навлезе и да се използва широко в клиничната практика.

Генната терапия има място при лечението на наследствени, малигнени, сърдечно-съдови, белодробни, панкреатични, вирусни (напр. СПИН) и други заболявания. В процес на разработка и клинични изпитвания са десетки препарати, а някои вече са реалност и се прилагат успешно.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници