Пфайзер/Бионтех разкри кога ще е готова ваксината за деца

Пфайзер/Бионтех разкри кога ще е готова ваксината за деца
A A+ A++ A

"Бионтех" заяви днес, че очаква неговата ваксина за Covid-19, разработена съвместно с "Пфайзер", да бъде достъпна за 12 до 15-годишни в Европа от юни. Изпълнителният директор на германската компания Угур Шахин заяви пред "Шпигел", че е "в последния етап" от подготовката на представянето си за европейско регулаторно одобрение. Оценката на данните от проучването "отнема средно четири до шест седмици", добави той, предава "Труд".

Ваксинирането на деца се разглежда като важна следваща стъпка към стадния имунитет и прекратяване на пандемията. Перспективата да бъдат ваксинирани по-големи деца преди началото на следващата учебна година би облекчила също напрежението върху родителите, които жонглират между изискванията за домашно обучение и работата си.

"Много е важно да се даде възможност на децата да се върнат към нормалния си училищен живот и да им се позволи да се срещат с приятелите си", каза Шахин пред „Шпигел“.

"Бионтех"/"Пфайзер" вече кандидатстваха за спешно разрешение от САЩ за тяхната ваксина за 12 до 15-годишни по-рано този месец. Шахин очаква да подаде подобно искане до Европейската агенция по лекарствата (EMA) следващата сряда, каза той.

Този ход идва, след като "Бионтех" и "Пфайзер" обявиха в края на март, че фаза 3 на клиничните изпитвания на тяхната ваксина за деца на възраст между 12 и 15 години показват, че тя е 100% ефективна за предотвратяване на болестта. Двете компании се стремят и към одобрение за по-малки деца от шест месеца нагоре.

„През юли първите резултати за деца от 5 до 12 години могат да бъдат на разположение, а тези за по-малките деца през септември“, каза той.

Текущите до момента тестове са "много обнадеждаващи", каза Шахин, създавайки предпоставка "децата да са много добре защитени с ваксината".

Ваксината на "Бионтех"/"Пфайзер" се основава на нова иРНК технология и е първата ваксина срещу Covid-19, одобрена на Запад в края на миналата година.

#Пфайзер #ваксина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай