ЦИК: По 75 избиратели на час гласуват с машина

ЦИК: По 75 избиратели на час гласуват с машина
A A+ A++ A

В секция с машина могат да гласуват по 75 избиратели на час. Такъв е резултатът от първия тест, проведен от Централната избирателна комисия (ЦИК) на 27 май.

Това прави 975 души за целия изборен ден, който продължава 13 часа. Подобна сметка е, разбира се, условна - пробното гласуване на ЦИК се проведе само за един час и него участваха служители от администрацията на комисията и на Народното събрание.

Целта на експеримента е да покаже какво е темпото на гласуване и да ориентира комисарите колко допълнителни устройства трябва да бъдат закупени за предсрочните избори на 11 юли. Още един такъв тест ще бъде проведен на 30 май в софийското село Доброславци. Членовете на ЦИК планират и трети – вероятно в Сливница.

 

„Резултатите са умерено оптимистични”, коментира говорителят на комисията Цветозар Томов. И предположи, че до следващия четвъртък вероятно ЦИК ще бъде готова с анализ и становище за възможностите да бъде подсигурено машинното гласуване с наличните устройства. Той обаче предупреди, че трябва да се внимава с първите резултати от теста – в пробното гласуване са участвали градски избиратели с високо образование.

Комисията няма да може да проведе подобни тестове в чужбина. А именно там са особено сериозни притесненията с организацията и провеждането на машинното гласуване.

В избирателните секции, където на предните избори са гласували повече от 500 души, най-вероятно ще бъдат поставени по две машини, съобщи другият говорител на ЦИК Росица Матева.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници