Беларус формално избира нов парламент

Беларус формално избира нов парламент
Изборът на 110-членния парламент в Беларус е разглеждан като формалност, която само ще засили хватката около властта на президента Александър Лукашенко. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Беларус провежда парламентарни избори в неделя.

Разпръсната опозиция призова в петък за бойкот на вота, който, по думите на опозиционерите, е измама, маркирана със задържането на политически активисти, предадоха „Ройтерс" и „Дневник".

Изборът на 110-членния парламент е разглеждан като формалност, която само ще засили хватката около властта на президента Александър Лукашенко, който управлява Беларус от 1994 г.

Във връзка с изборния ден властите са обявили всенародни празненства през целия уикенд в опит да подтикнат държавата да гласува. Опозицията обаче призовава беларусите да останат по домовете си.

„Шахът е честна игра, но нашите беларуски избори за съжаление засега не са," гласи едно от видеата, разпространени в интернет от опозиционната Обединена гражданска партия.

Две от големите беларуски партии заявиха, че ще бойкотират изборния ден.

Преди две години полицията сложи край с насилие на големи улични протести в Минск, които се проведоха заради избирането на Александър Лукашенко за четвърти президентски мандат.

#Беларус #парламентарни избори #опозиция #Александър Лукашенко #президент на Беларус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници