НПО: Дълбока реформа чака бъдещия главен прокурор

НПО: Дълбока реформа чака бъдещия главен прокурор
Бъдещият главен прокурор трябва да направи дълбока реформа в българското обвинение, заяви Антоанета Цонева от Института за развитите на публичната среда. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Бъдещият главен прокурор трябва да направи дълбока реформа в българското обвинение, заяви Антоанета Цонева от Института за развитите на публичната среда.

Тя е представител на една от четирите неправителствени организации, допуснати да наблюдават изборите за новия състав на Висшия съдебен съвет.

„Новият главен прокурор трябва да се изправи фронтално срещу организираната престъпност, да пречупи гръбнака на организирани престъпни дейности групи, които влияят върху икономическия и политическия живот в България," категорична е Антоанета Цонева, цитирана от БНР.

Тя отбеляза като основен акцент в последния мониторингов доклад на ЕК е, че България има провал по отношение на преследване на корупцията по високите етажи на властта.

„Важен е изборът на главен прокурор, защото чувството за справедливост, за равенство пред закона е дълбоко накърнено, унищожено и нихилирано в българските граждани. Те искат да видят хора с почтеност, които защитават правовия ред. Затова сме се вгледали толкова много във ВСС, защото тези хора трябва да настояват за разделението на властите, да защитават независимостта на съдебната система, да имат дързостта да се опълчат на всеки един представител на изпълнителната власт, който може да мисли, че може да разговаря с тях по телефона или да обсъжда действията и политиките, свързани с независимостта на съдебната власт," заяви още Антоанета Цонева.

По думите й, членовете на новия ВСС трябва да „пренесат на ръце българската съдебна система през реката на разрухата".

Цонева подчерта, че за първи път се допускат наблюдатели до процедура по изслушване, отчитане, гласуване, броене.

„Досега толкова подробни правила е нямало. Бяхме свидетели на два вида правила – обявени по-рано и други, които бяха разработени в кабинетите на началниците на някои съдилища. Тези два вида правила се сблъскаха фронтално и спорът беше за всяка една дума и за всяка една формулировка, което аз оценявам като добро," продължи тя.

Антоанета Цонева обаче се въздържа от по-задълбочен коментар, като подчерта, че процедурата, условията и гаранциите са осигурили прозрачността на вота.

Според нея обаче прозрачната процедура не разкрива евентуалните „подводни течения, скрити интереси, лобистки влияния, разпределението на едни или други кръгове в тази система", които щели да се видят чак в работата на ВСС.

„Предстои да видим как са ограничени влиянията на масонските ложи, телефонните указатели от типа на Красьо Черния, ловните дружинки, това не мога да кажа, това ще се види, когато ВСС започне да произвежда своята политика," подчерта Антоанета Цонева.

#Антоанета Цонева #ВСС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници