Опозицията в Беларус бойкотира изборите

Опозицията в Беларус бойкотира изборите
Опозицията в Беларус бойкотира парламентарните избори в страната с аргумента, че вотът не може да бъде нито свободен, нито справедлив под властта на Лукашенко. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Опозицията в Беларус бойкотира парламентарните избори в страната с аргумента, че вотът не може да бъде нито свободен, нито справедлив, докато на власт е президентът Александър Лукашенко.

Всеобщо е мнението, че изборите в бившата съветска република в неделя са с предварително известен резултат, който ще затвърди авторитарната власт на държавния глава, предаде БНР.

Той беше преизбран преди две години за нов четвърти мандат, след което в страната имаше масови протести срещу изборните измами и разправата с политическите опоненти.

Седмица преди вота двете основни опозиционни движения в Беларус - Обединената гражданска партия и Беларуският народен фронт, обявиха, че ще бойкотират изборите.

Те призоваха избирателите да не гласуват, протестирайки по този начин срещу многобройните нарушения на изборните процедури, особено при номинирането на опозиционните кандидати и по време на предсрочното гласуване.

Една четвърт от избирателите предварително дадоха своя вот и затова се смята, че в неделя без проблеми ще бъде прехвърлен минималният праг от 50 % участие.

#Беларус #Александър Лукашенко #президент на Беларус #парламентарни избори #опозиция #бойкот

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници