100 000 д. дава пакистански министър за главата на режисьора на антиислямския филм

100 000 д. дава пакистански министър за главата на режисьора на антиислямския филм
Министърът на железопътния транспорт на Пакистан Гулам Ахмад Билур предложи 100 000 долара за убийството на режисьора на филма „Невинността на мюсюлманите" и призова „Ал Кайда" да се включи в това „благородно начинание". Снимка: kurir-info.rs
A A+ A++ A

Пакистански министър предложи в събота награда от 100 000 долара за живота на режисьора на заснетия в САЩ антиислямски филм „Невинността на мюсюлманите", предизвикал бурни протести на мюсюлманите по света.

„Обявявам, че ще дам 100 000 долара на онзи, който убие богохулника, оскърбил светия пророк," заяви в събота в Пешавар министърът на железопътния транспорт Гулам Ахмад Билур, цитиран от АФП и БГНЕС.

„Призовавам талибаните и братята от „Ал Кайда" също да се включат в това благородно дело," добави Билур, подчертавайки, че ако има възможност, би убил режисьора със собствените си ръце. После нека ме обесят, заключи той.

В неделя правителството на Пакистан се разграничи от направеното от министъра предложение.

Националната партия Авами, чийто член е министър Гулам Ахмад Билур, и която е един от основните партньори в управляващата коалиция, обяви, че няма нищо общо с неговото изявление.

„Това е лично изявление, което не представлява политиката на партията," заяви един от ръководителите на светската партия Захид Хан.

Пакистанският премиер Раджа Первез Ашраф също изрази тревога относно думите на министъра.

Пакистан е арена на едни от най-яростните протести срещу антиислямския филм. В петък след голямата молитва при протести на няколко десетки хиляди души, прераснали в насилие, бяха убити 21 и ранени над 200 души.

Хиляди пакистанци участваха и в събота в протести срещу филма, но този път демонстрациите преминаха без насилие.

#Пакистан #„Невинността на мюсюлманите" #„Ал Кайда" #протести #мюсюлмани

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници