Ново приложение за мобилен телефон ще коригира стойката ви

Ново приложение за мобилен телефон ще коригира стойката ви
A A+ A++ A

Ако работите с лаптопа на коленете си или използвате мобилния си телефон за четене на книги, съобщения и безкрайно ровене в социалните мрежи, то не е изключено и вие да страдате от т.нар. синдром „шия от четене“.

Много хора не свързват болката във врата с използването на мобилните комуникационни средства. Но реално, докато седите с лаптопа (или мобилния телефон) в скута и се взирате в екрана му, позицията на тялото ви е с наведена напред глава, свити рамене и изпъкнал назад гръден отдел на гръбначния стълб. Тази позиция на тялото определя наличието на напрежение в мускулите на врата и около гръбначния стълб, както и в междупрешлените дискове. Седенето прекалено дълго в тази позиция е свързано и с натоварване в кръстната и тазовата област.

Симптомите:

  • схващане, изтръпване и болка в шията;
  • болка в раменете, разпространяваща се към мишниците;
  • болка по гръбначния стълб;
  • изтръпване и болка, разпространяваща се към бедрата.

Сред усложненията се включват също образуването на дискова херния, мускулни растежения и образуване на остеофити (т.нар. шипове).

Поради все по-големия процент на засегнатите от подобни оплаквания хора, особено ученици и студенти, от Fishman's Text Neck Institute (все още не е наличен в iTunes) са разработили приложениe за мобилен телефон, което ще коригира стойката ви при работа с мобилния телефон. Когато телефонът е държан под определен безопасен ъгъл за четене, на екрана ще свети зелена светлина. Когато има риск да развиете „шия от четене“, червена светлина ще светва или телефонът ще вибрира или ще издава определен сигнал.

Специалистите съветват да не подценявате проблема и при работа с компютър или продължително четене от мобилен телефон да ставате на всеки 20 минути, да раздвижвате рамене и шия и да правите малка разходка, за да стимулирате кръвообращението си.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници