Сертификати на българи, ваксинирани срещу Ковид в чужбина - от съответната държава

Сертификати на българи, ваксинирани срещу Ковид в чужбина - от съответната държава
A A+ A++ A

Ваксинационни сертификати на български граждани, имунизирани в чужбина срещу Covid-19, се издават от съответната държава. Това посочиха от Министерството на здравеопазването на запитване на програма "Хоризонт" по сигнал за проблеми с издаването на сертификат на българи, живеещи в чужбина.

През април Нина Георгиева и съпругът ѝ се ваксинират в България. Дни след това се прибират в Белгия, където живеят. През юни им поставят втора доза там, но не им издават сертификат, защото белгийската система не е интегрирана към действащата в Европейския съюз:

"Надлежно ни предоставиха документи за това, че сме получили тази доза ваксина и ни насочиха да се обърнем към българските власти, за да могат те да допълнят тази информация и така досието ни да се запълни и да можем да получим този сертификат", каза Георгиева.

В следващите дни семейството иска да се прибере в България за лятото, но не може без документ за ваксинация:

"Започнах комуникация с българските власти доста отдавна. Все още не съм получила информация дали изобщо досието ми е пристигнало, дали изобщо се разглежда и се притеснявам, че тези срокове няма да бъдат посрещнати с оглед на идващото пътуване".

Нина Георгиева е подала документите си онлайн до Столичната служба на РЗИ.

След запитване на "Хоризонт" до здравното министерство получихме отговор, че в случаите, когато втората доза ваксина срещу Covid-19 е поставена в друга страна-член на Европейския съюз, сертификатът за завършен курс на ваксинация се издава в държавата, където е поставена втората доза.

Това става след представяне на документ за поставена първа доза, който се получава от съответния ваксинационен център или от https://his.bg/

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници