Морска битка с водни оръдия между Китай и Япония за спорните острови

Морска битка с водни оръдия между Китай и Япония за спорните острови
Около 40 тайвански шхуни, съпровождани от 8 патрулни катера по последни данни, навлязоха демонстративно в района на спорните острови Сенкаку. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Морска битка с водния оръдия между Япония и Китай се разрази в открити води като част от териториалния спор между двете държави за островите Сенкаку (Дяоюйдао).

Японската брегова охрана се опита да изгони тайвански рибарски кораби от зоната, която Токио смята да свои териториални води и където те навлязоха по-рано във вторник, предадоха ИТАР-ТАСС и БТА.

Около 40 тайвански шхуни, съпровождани от 8 патрулни катера по последни данни, навлезли демонстративно в района и се опитали да достигнат до най-големия от островите - Уоцуридзима, съобщи японската брегова охрана.

На пътя на тайванските съдове застанали катери на японската брегова охрана, които пуснали в действие водни оръдия. Във въздуха кръжали хеликоптери и самолети.

Част от тайванската флотилия била принудена да се изтегли в международни води.

В открито море при оспорваните острови се намират и четири китайски патрулни кораба, които наблюдавали ситуацията.

Конфликтът за островите се изостри, след като на 11 септември правителството на Япония купи три от петте острова от частни лица. Това предизвика реакция от Пекин и Тайпе.

В Пекин днес започнаха преговори между двете страни по териториалния спор, в рамките на които китайският заместник външен министър Чжан Чжицзюн се е срещнал с японския заместник-министър на външните работи Тикао Каваи.

#Китай #Япония #острови Сенкаку #териториален спор #Тайван #Пекин #Токио #Тайпе

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници