Изкуствен панкреас – мечтата на учените е на път да стане реалност

Изкуствен панкреас – мечтата на учените е на път да стане реалност
A A+ A++ A

Американската диабетна асоциация съобщава за нови успехи в работата по създаване на изкуствен панкреас.

Учените свързват бъдещето в лечението на диабета със създаването на изкуствен панкреас – устройство, което ще включва инсулинова помпа и глюкомер (за отчитане на кръвната захар), работещи по специално създадени алгоритми – математически уравнения.

Изкуственият панкреас ще позволи следенето на кръвната захар постоянно, което от  своя страна дава възможност по алгоритъма инсулиновата помпа да инжектира точно необходимото количество инсулин. Подобна схема позволява да се контролира оптимално диабетът, да се реагира максимално бързо при нужда, както и да се предотвратят усложненията на диабета. Човешкият организъм не е инертна структура и определянето на необходимата доза инсулин и схемата на приложение се прави ориентировъчно, но не е оптимална и контролът е труден, често лош.

Изработването на изкуствения панкреас е трудно и все повече въпроси се поставят около него. Специалистите си задават въпроса дали не трябва да се включи и помпа за глюкагон (за превенция на хипогликемията), кой е най-добрият алгоритъм, като паралелно работят и за създаване на по-бързо действащ инсулин.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници