ОЛАФ: Делото САПАРД доказва нуждата от европейска прокуратура

ОЛАФ: Делото САПАРД доказва нуждата от европейска прокуратура
Генералния директор на Европейската служба за борба с измамите Джовани Кеслер (вляво) и премиерът Бойко Борисов (вдясно) по време на пресконференция в София, провела се на 27 септември 2012 г.. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Делото САПАРД доказва нуждата от единна европейска прокуратура и европейски прокурор, заяви на пресконферемция в София в четвъртък генералният директор на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) Джовани Кеслер.

Според Кеслер няма никакъв смисъл да има две съдебни процедури по един факт, защото това е загуба на време и на ресурс и може да доведе до нечестно решение на съда – или в България, или в Германия, предава БГНЕС.

„Не може да има две различни прокуратури, работещи по различни начин. Това доказва, че има нужда да се създаде една-единствена прокуратура за такива случаи – европейски прокурор, който да отговаря, и една съдебна система“, посочи генералният директор на ОЛАФ.

В София Кеслер се среща и с българския министър-председател Бойко Борисов.

Борисов също следи делото САПАРД, като сподели пред Кеслер притеснението си по случая, който ще бъде анализиран от Европейската служба за борба с измамите.

Борисов заяви, че България ще изчака решението на касационния съд, който е последната инстанция, по делото.

„Точно съдията по това дело е един от хората, които бяха най против Цветан Цветанов. Доказателствата, които бяха дадени в съда, не бяха от нашата държава, а от ОЛАФ. Със същите доказателства в Германия хората бяха осъдени“, заяви Борисов, намеквайки, че тези, които са били оправдани, са били спонсори на БСП.

Според Кеслер съдебната система трябва да е независима от правителството, за да се разбере как по едни и същи доказателства в една държава едни лица са осъдени, а в друга не са.

Той посочи, че е необхдимо да се разбере дали проблемът е в законодателството на една държава, или в съдебната система.

Делото САПАРД работи в полза на предложението в Договора от Лисабон и разработващото се от ЕК предложение да има за такива случаи европейски прокурор, който да отговаря и да има един-единствен процес, добави Кеслер.

По време на срещата си с премиера Борисов Кеслер заяви, че в България трябва да си извлечем поука от случая „Марио Николов“.

В края на миналата седмица Софийският апелативен съд оправда Марио Николов, съпругата му Мариана и още няколко души, подсъдими за пране на пари.

„Присъдите не са нещо, което е Божия воля. Трябва да бъдат анализирани и ние от ОЛАФ ще го направим. В този случай ще анализираме какво е постановено“, заяви Кеслер.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници