Станишев се похвали на ПЕС с референдума за АЕЦ „Белене“

Станишев се похвали на ПЕС с референдума за АЕЦ „Белене“
Кандидатът за президент на ПЕС Сергей Станишев в компанията на белгийския премиер Елио ди Рупо и председателя на Европейския парламент Мартин Шулц по време на Конгреса на ПЕС в Брюксел. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Лидерът на БСП Сергей Станишев се похвали с подписката за иницииране на референдум за АЕЦ „Белене“ пред Конгреса на ПЕС в Брюксел.

Той произнесе слово пред европейските социалисти като единствен кандидат за президент на втората по големина политическа сила в Европа.

„Като българин съм горд, че имам шанса да се боря за поста председател на ПЕС, това е отговорност не само за мен, но и за всеки член на моята партия БСП“, започна лидерът на българската левица, цитиран от БГНЕС.

„А ако успея днес, за България този момент ще бъде велик. Ние не сме голяма страна в ЕС, но ако това стане, европейските социалисти ще кажат: Да, ние вярваме в България. А вие винаги сте вярвали и подкрепяли нашата страна, за което ви благодаря“, обърна се Сергей Станишев към делегатите на Конгреса.

Според него социалистите са готови да проведат промените в Европа и са успели да променят приоритетите на Стария континент.

„Когато казваме каква е нашата алтернатива, ние казваме, че работим усърдно върху политическите инструменти за постигане на растеж и заетост. Опитваме се да стабилизираме Европа, да се справим с дълговата криза. Трябва да използваме Европейската инвестиционна банка да се подсили, а многогодишната финансова рамка да се използва за растеж и социална подкрепа“, посочи още Сергей Станишев.

Въпреки че изрази готовност за дискусия в рамките на социалистическото семейство и за дебат с опозицията, той определи като ненавременна идеята за ЕС като федерация от нации, представена от председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу.

„Те казват, че там е рецептата за справяне с кризата - не мислите ли, че по-важното е да поспорим за това как да се справим с младежката безработица и никога да не се отказваме от това. Не мислите ли, че трябва да говорим и за проблемите на възрастните хора, които не могат да си позволят почти нищо с парите, които получават“, попита кандидатът за президент на ПЕС.

Сергей Станишев подчерта, че трябва да се говори в по-голяма степен за социално уязвимите групи от хора.

„Наскоро видях едно проучване в моята страна - повече от 50% от българите казват, че техният глас няма значение и че резултатите от изборите са манипулирани“, отбеляза Станишев и увери, че социалистите ще предложат механизъм за наблюдение във всяка страна, не само в България, и механизъм за санкции за тези, които нарушават правилата.

„ПЕС трябва да стане видима и разпознаваема партия, която да спечели доверието на хората в Европа“, заяви социалистическият лидер.

Той посочи, че ПЕС е единствената европейска партия, която има 22 000 активисти във всички страни на Европа.

Сергей Станишев специално благодари в словото си на лидерите сред европейските социалистите - Мартин Шулц, Ханес Свобода, Филип Кордери.

„Наша отговорност е да засилим влиянието на ПЕС на световната политическа карта. Ще положим усилия за създаване на глобални стратегически мрежи и социални партньорства“, каза Станишев.

Накрая той изрази твърда увереност, че европейските социалисти ще спечелят доверието на гражданите на предстоящите европейски избори през 2014 г.

#подписка #референдум #младежка безработица #Филип Кордери #Ханес Свобода #Мартин Шулц #Жозе Мануел Барозу #ПЕС #АЕЦ „Белене“ #Сергей Станишев #БСП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници