ЕК спря наказателна процедура срещу България

ЕК спря наказателна процедура срещу България
Министърът на правосъдието Диана Ковачева коментира, че решението на ЕК е заслужено признание за усилието, което е положил екипът на министерството й. Снимка: Дарик
A A+ A++ A

Европейската комисия спря наказателната процедура срещу България, която беше започната заради техническите затруднения да се регистрират европейски търговски дружества в страната.

Така България вече не е изправена пред опасността да плати санкция между 770 000 и 4 милиона евро, предаде БТА.

Наказателната процедура започна след събраната информация от ЕК за неосигурена техническа възможност за вписване на търговски европейски дружества.

Причината бе неразработването на софтуера на Агенцията по вписванията, припомня Дарик. От 1 юни пречката е премахната.

Министърът на правосъдието Диана Ковачева коментира, че решението на ЕК е заслужено признание за усилието, което е положил екипът на министерството.

„Имаше много сериозна опасност пред страната ни заради дискриминация по отношение на европейски търговски дружества. Освен това решихме и други проблеми в Агенцията по вписванията”, заяви тя.

За първи път регистърът за годишните финансови отчети в Агенцията по вписванията не спря да работи.

Той работеше много трудно, но не спря, както миналата година за две седмици, каза Ковачева.

Остарелият софтуер и хардуер не е обновяван и това не дава възможност за работа при голямо натоварване.

Сега започва обновяване и до няколко месеца Търговският регистър ще заработи по нов начин, увери министърът на правосъдието.

По думите й ще се осигури възможност в края на годината финансовите отчети да бъдат подавани само на едно място – търговците няма да бъдат разкарвани на различни места.

„Водим разговори с министъра на финансите и има добра воля това да се случва само в НАП. А Агенцията по вписванията ще подпомогне със свой персонал”, коментира още Ковачева пред БТА.

#Европейската комисия #ЕК #България #Търговския регистър #Диана Ковачева #министър на правосъдието #Агенцията по вписванията #НАП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници