Първото тестване на малките ученици премина спокойно (ВИДЕО)

Първото тестване на малките ученици премина спокойно (ВИДЕО)
A A+ A++ A

Първото тестване на малките ученици премина спокойно. Днес ученици от 1. до 4. клас в 13 области на страната се завърнаха в клас чрез щадящи тестове. Изследванията се проведоха в класните стаи преди часовете, а основно изискване бе децата е да не са яли и пили течности поне 30 минути преди теста.

В останалите 15 области на страната учениците продължават да се обучават дистанционно заради неизпълнен ангажимент от страна на едната фирма доставчик. Въпреки подписания договор със здравното министерство, компанията не е доставила нито един тест.

Изследването се извършва най-малко двама души - учители, непедагогически персонал, медицински лица или доброволци родители. Всички те също трябва да имат валиден сертификат. В някои столични училища в тестването се включихт и студенти от Медицинския университет, предаде Нова телевизия.

При положителен тест на дете, то се изолира от останалите, а в същия ден тестът трябва да се повтори, но този път в лаборатория. Ако резултатът отново е позитивен, се карантинира цялата паралелка.

Тестването отне 20-ина минути

Между 20 и 30 минути е отнело тестването на учениците преди учебните занятия, събощи образователното министерство. МОН публикува видеоклип от различни класни стаи в столичното 51-во СУ „Елисавета Багряна“, който показва как протича процесът. 

Третокласник от училище в Добрич е показал положителен резултат при тестването за COVID-19. Майката е взела детето веднага и ще направи тест в лаборатория. Ученикът не е контактувал с останалите деца от класа. Протоколът за реакция при позитивен тест на ученик е спазен.

Министър Денков благодари на родителите, студентите и работещи в НЦЗПБ, които се включиха като доброволци в тестването, за помощта. Той подчерта, че тестването не трябва да става вкъщи и ако се спазва въведената процедура, ще има възможност децата да ходят на училище.

„Ако родители от областите, където все още няма тестове, решат сами да организират тестване децата си и го направят по правилата, описани в заповедта, никой няма да възрази децата да се върнат в училище“, коментира акад. Денков в ефира на БНТ.

#коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници