Падате насън? Ето защо!

Падате насън? Ето защо!
A A+ A++ A

На всеки от нас се е случвало неведнъж да се събуди през нощта, стряскайки се, защото усеща, че пада. Човек не разбира какво се случва - и е напълно нормално. Учените наричат това състояние хипнагогия.

 Каква е причината за хипнагогията?

Когато започваме да заспиваме, мозъкът променя начина си на работа. В този процес се появяват така наречените нервни движения, предизвикани от миоклоничен спазъм. Това са внезапни движения, които наподобяват потрепервания, сякаш някой ни плаши. Част от тях е дори хълцането. Това състояние най-често резултатира в усещане за падане в началото на съня.

Специалистите смятат, че част от причините за това усещане също могат да бъдат:

  • Физическа активност - правите упражнения точно преди лягане
  • Стрес - ако си легнете тревожни, мозъкът ще е активен по-дълго, а това ще изпрати сигнал за опасност до тялото ни, докато спим
  • Кофеин и други стимуланти
  • Продължителни периоди на безсъние

Съществува и друга интересна теория - за връзка между еволюцията и това явление. Смята се, че мозъкът ни реагира по този начин, защото в миналото, преди хиляди години, хората са спяли на високо. Така умът ни предупреждава да не паднем.

Добрите новини са, че това не е сериозен проблем, пише "Монитор". И все пак, ако прекалено често усещате как падате насън, по-добре е да посетите лекар.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници