Евродепутат: ГЕРБ ще гони служебна победа на изборите

Евродепутат: ГЕРБ ще гони служебна победа на изборите
Евродепутатът Илияна Йотова по време на пресконференцията в централа на БСП, провела се на 2 октомври 2012 г. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Повече от ясно е, че ГЕРБ се стреми към служебна победа на парламентарните избори през 2013 г., каза евродепутатът от групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Илияна Йотова.

По време на пресконференция в централата на БСП във вторник Йотова обяви, че „както вървят нещата, особено по подготовката на Избирателния кодекс, ще бъдат заложени достатъчно възможности в този кодекс за нова манипулация и фалшификация на изборните резултати“, предаде Информационна агенция „Фокус“.

По отношение на АЕЦ „Белене“ евродепутатът посочи, че „сега, когато се определят парите за енергетика в Европа, изключително тревожно стои „казусът България“.

„През изминалата седмица много колеги се поинтересуваха какво става с централата „Белене“, която има разрешение от страна на Европейската комисия да бъде строена, но един определен проект със зададени параметри, които у нас много често се променят“, допълни Йотова.

Тя коментира, че част от свързаните с този проект се оказват хора с недостатъчно светло минало, което „поставя много тежки проблеми пред Европа“.

„Знаете за големия спор с „Газпром“ в момента, който занимава всички комисии. В момент, в който се говори за независимост на европейските доставки, в България се задава една голяма въпросителна, на която европейските институции могат и трябва да реагират“, прибави Йотова.

Тя съобщи още, че до края на 2012 г. ЕК има идея да излезе с инициатива за нивото на демокрацията в държавите членки, като допълни, че в една от най-лошите класации попада България, наред със страни като Румъния и Унгария.

„Последните доклади на неправителствения сектор показват, че във всички стойностни критерии, с които се мери нивото на демокрацията, като честни избори, като свобода на медии, като свобода на изявление на гражданското общество, ние в България бележим регрес – някъде с по цяла единица, какъвто е случаят с начина, по който бяха проведени последните избори“, обясни Йотова.

Евродепутът заяви, че в следващите няколко месеца ще бъде предприета серия от инициативи, в които ще бъде ангажиран и председателят на ПЕС Сергей Станишев –„ нещо повече – голяма част от тези инициативи ще бъдат лично негови“.

#АЕЦ „Белене“ #Избирателен кодекс #парламентарни избори #ГЕРБ #Сергей Станишев #ПЕС #БСП #евродепутат #Илияна Йотова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници