БНБ налага ограничения при ипотечното кредитиране

БНБ налага ограничения при ипотечното кредитиране
pexels.com
A A+ A++ A

Ограничаването на ипотечното кредитиране ще бъде факт от 1 януари следващата година. БНБ предприема стъпки за ограничаване отпускането на ипотечни кредити с цел предпазване от т. нар. имотен балон. Ограничението се базира на взето решение от Управителния съвет на банката за увеличение на антицикличният капиталов буфер към рисковите експозиции по заемите на банките от 0.5% на 1%.

Основната цел на заложената мярка е формиране на достатъчно резерви от всяка една банка за покриване на загуби от заемите, които не се погасяват (обслужват). Съгласно основното правило увеличение на буферът се налага, когато е налице бърз ръст в кредитирането. Точно поради наличието на индикации за подобен ръст на ипотечното финансиране, БНБ предприема и тези действия.

Големият ръст в кредитирането ще доведе след себе си по-голяма задлъжнялост и съответно повече рискове за формиране на необслужвани кредити, в случай на неблагоприятно развитие в икономиката на страната. Подобен ръст се наблюдава през годината – само до месец юли 2021 г. е налице ръст на новоотпуснатите кредити над 7% спрямо 2020 година, а при ипотечните заеми ръстът е над 15%.

Подобен ръст на ипотечните кредити и отчитайки по-ниските лихвени нива предоставяни от банките води и до постоянно увеличение на цените на жилищните имоти, особено в по-големите градове. Всичко това е значителна и основателна предпоставка за формиране на имотен балон познат у нас от 2008 година.

Статистиката ни показва, че при годишно нарастване на цените на имотите със 7% през предходни години, през 2021 година само за първото шестмесечие ръстът е 5%. Защо е налице този ръст и какви са предпоставките за това? Една от причините е влагане на свободните парични средства в недвижим имот пред алтернативата да бъдат съхранявани по депозитни и спестовни сметки, където доходността е нулева. Друга причина е наблюдаващото се увеличение разходите по строителството. Прибавяйки и пандемията, хората са склонни да предприемат стъпки за придобиване на недвижими имоти.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници