Учат ли се топлото отношение и добрите грижи към пациента?

Учат ли се топлото отношение и добрите грижи към пациента?
A A+ A++ A

204 акушерки и санитарки ще бъдат обучавани как да повишат качеството на медицинските услуги в столичния „Майчин дом“, съобщи представител на болницата.

Неведнъж и не необосновани са били оплакванията от лошо отношение и липса на внимание и състрадание към пациентите в държавните болници. Особено негативно се възприема проблемът от жените с репродуктивни проблеми, бременните и родилките – това е период от живота на жената, когато тя е най-уязвима и има най-голяма нужда от помощ.  Днес, когато в световен план се работи в насока за повишаване качеството на живот и все повече пациенти изискват информираност и внимание, негативното отношение към пациента в България в държавните болници масово е факт.

В столичната АГ болница „Майчин дом“ стартира изпълнението на проект „Повишаване качеството на медицинските услуги чрез развитие на човешкия капитал“. Той се финансира от Европейския социален фонд чрез Агенцията по заетостта. В продължение на 20 месеца акушерки и санитарки от най-голямата АГ болница в страната ще бъдат обучавани как да мотивират персонала за по-добри резултати.

Според специалистите главният проблем е липсата на мотивация сред медицинските кадри поради ниското заплащане. На практика заплащането не се очаква драстично да се промени. Дали проектът сам по себе си ще има успех и след това сестрите и санитарите ще бъдат по-отзивчиви, по-усмихнати, по-добронамерени, е въпрос на време. Но практиката показва, че доброто отношение, усмивката, умението да комуникираш и да предразполагаш пациентите е нещо, което не се учи, а е въпрос на усещане и характер. Много са щастливите пациенти, които са намерили своите „истински“ лекари, които са срещнали „истински“ сестри и отзивчиви санитари. Оставаме с надеждата тези хора да стават все повече.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници