ВСС иска 100 млн. лева повече за 2013 г.

ВСС иска 100 млн. лева повече за 2013 г.
Членове на ВСС се събраха на извънредно заседание на 5 октомври 2012 г. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Повече пари за бюджета на съдебната власт за 2013 г. поиска новият Висш съдебен съвет (ВСС).

Според предложението на Министерския съвет през 2013 г. съдебната власт ще може да изхарчи 400.6 млн. лева, което е само с 600 хил. повече от парите, предвидени за тази година, информира БГНЕС.

Увеличението на парите е в изпълнение на изменението на Закона за съдебната власт, според който беше създадено специализирано звено към Инспектората на Висшия съдебен съвет.

Издръжката на новосъздаденото звено струва тези 600 хил. лева.

За капиталови разходи са предвидени само 2.45 млн. лева, които са за придобиване, стопанисване и управление на движимите вещи на органите на съдебната власт.

ВСС обаче иска да бъдат отпуснати допълнително още над 100 млн. лева, за да могат да разполагат с общата сума от 507.2 млн., като за капиталови разходи да имат близо 20 млн.

Капиталовите раходи ще бъдат използвани за подобряване на материалните условия в органите на съдебната власт, сигурността, усъвършенстване на информационните технологии, както и за изграждане на Единна информационна система за противодействие на престъпността.

Тази позиция вече е ясна на кабинета, но беше разгледана в петък и от ВСС, тъй като на практика членовете на съвета нямаха време да излязат с друго становище.

Едва в четвъртък те са получили официалното искане от Министерството на финансите да заявят своята гледна точка по така предложените параметри на бюджета за 2013 г. и по всяка вероятност от ВСС ще изпратят коригирано свое становище в рамките на законоустановения срок от 10 дни.

#ВСС #Висш съдебен съвет #бюджет #съдебна система #капиталови разходи #Министерство на финансите

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници