Забавен растеж на втората икономика в света прогнозира Световната банка

Забавен растеж на втората икономика в света прогнозира Световната банка
Растежът на втората икономика в света – тази на Китай, ще се забави до 7,7% през тази година, но през 2013 г. ще се ускори до 8,1%, прогнозира Световната банка. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Растежът на втората икономика в света – тази на Китай, ще се забави до 7,7% през тази година, но през 2013 г. ще се ускори до 8,1%, прогнозира в понеделник Световната банка.

„Растежът в Китай ще се забави през тази година до 7,7% срещу 9,3% през миналата година, което се дължи на по-ниския износ и по-бавния ръст на инвестициите“, пише в последния доклад на Световната банка за Източна Азия и Тихоокеанския регион, публикуван в Сингапур.

Световната банка очакваше до момента увеличение от 8,2% в китайската икономика тази година, припомнят АФП и БГНЕС.

Китай ще ускори растежа на брутния вътрешен продукт (БВП) отново през 2013 г., главно поради ефектите от правителствените мерки за стимулиране и очакваното увеличение на инвестициите, твърди Световната банка.

„Забавянето на икономиката в Китай през тази година е значително и някои се страхуват, че може да се задълбочи“, предупреждават от международната институция, но допълват, че не трябва да се очаква огромен спад в растежа.

„Рискът от „твърдо приземяване на китайската икономика остава нисък“, заяви Световната банка.

Забавянето в Китай ще се отрази и на всички развиващи се страни в Азиатско-Тихоокеанския регион, чийто растеж се ограничава до 7,2% тази година – с един процентен пункт по-ниско в сравнение с миналата година.

Така наречените „развиващи се“ страни в региона не се вземат под внимание, включително Япония и Австралия, както посочва Световната банка.

Очаква се растежът на икономиката да се възстанови през 2013 г. до 7,6%, тласкан от вътрешното търсене, но влошаването на кризата в еврозоната, засилването на фискалните мерки за строги икономии в Съединените щати и продължителният спад на китайския растеж остават важни рискови фактори, предупреждава банката.

#Световната банка #Китай #икономически растеж #БВП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници