Подялбата на Косово – единствено реално решение според премиера на Сърбия

Подялбата на Косово – единствено реално решение според премиера на Сърбия
Подялбата на Косово е единственото реално решение на проблема с обявилата независимост държава според премиера на Сърбия Ивица Дачич. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Подялбата на Косово е единственото реално решение на проблема с обявилата независимост държава според премиера на Сърбия Ивица Дачич.

„Смятам, че това е най-бързото, най-лесното и най-справедливото решение, което е приемливо и за двете страни“, заяви Ивица Дачич в интервю за словенския вестник „Дело“, цитирано от БТА.

Министър-председателят на Сърбия подчерта, че това е негово лично становище. Той добави, че правителството му е за мирно решение и за продължаване на диалога между Белград и Прищина, който според Дачич би трябвало да обхване и политически, а не само технически въпроси.

Премиерът оцени, че независимостта на Косово не може да бъде пълна, ако няма съгласие и договор със Сърбия. Той припомни, че Белград иска да продължи диалога с Прищина на най-високо политическо ниво.

„Правителството заедно с президента Томислав Николич ще формира национална политика спрямо Косово, а ЕС трябва да определи темите на диалога“, уточни Ивица Дачич, като отбеляза, че ЕС не очаква от Белград да признае Косово.

Поставянето на Сърбия пред дилемата, че ако иска да влезе в ЕС, трябва да признае независимостта на Косово, е много вредно, тъй като засилва и без това все по-силните антиевропейски настроения, каза още той.

До 17 февруари 2008 г. Косово юридически е автономна област в състава на Република Сърбия, макар фактически областта да не е под контрола на сръбското правителство от 1999 г.

Формално Косово е част от Сърбия, но след Косовската война през 90-те години на миналия век се управлява като протекторат на ООН.

През ноември 2006 г. в Сърбия се провежда референдум за новата конституция на републиката, според която Косово остава автономна област с по-широка автономия, но това е отхвърлено от предимно албанското население, което не участва в референдума.

Косово обявява независимостта си на 17 февруари 2008 г. и е признато от България и още 91 държави, 22 от които са страни – членки на ЕС, както и от САЩ, Канада и Австралия.

През октомври 2008 г. по инициатива на Сърбия ООН поисква от Международния съд в Хага да се произнесе дали едностранно обявената независимост от страна на Прищина не противоречи на международното право.

На 22 юли 2010 г. съдът излиза с решение, че този акт не е в нарушение на международното право.

На 27 юли 2010 г. сръбският парламент приема резолюция, в която заявява, че въпреки това решение Сърбия няма да признае независимостта на Косово.

#Сърбия #Косово #Белград #Прищина #Ивица Дачич #премиер на Сърбия #Томислав Николич #Президент на Сърбия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници