Земеделци настояват за 50% български стоки в магазините

Земеделци настояват за 50% български стоки в магазините
Според бившия евродепутат Петя Ставрева, съществува прекалено много спекула по веригата производител–преработвател–търговец, а сметката я плащат българските граждани. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

50% от стоките в големите търговски вериги да бъдат от български производители, предлага партия Обединени земеделци.

„Това е начин да подкрепим родните фермери и бизнеса у нас, заяви на пресконференция в Пловдив председателят на партията Петя Ставрева, която бе избрана за евродепутат от ГЕРБ през 2007 г., цитирана от Plovdivweek.

По думите й съществува прекалено много спекула по веригата производител–преработвател–търговец, а сметката я плащат българските граждани.

„Така наречените „замразени“ цени, които се появиха в големите супермаркети, са всъщност съвсем реални, промяната е единствено в поставянето на едно етикетче“, посочи Петя Ставрева.

Обединени земеделци настояват за нова ценова политика по цялата верига, която да бъде в интерес на производителите и потребителите, а не да пълни джобовете на прекупвачите.

Според земеделците животновъдството в България ще бъде ликвидирано, ако стопаните не получат адекватна финансова подкрепа чрез европейски субсидии и национално финансиране.

„Така потребителят ще бъде принуден да консумира само сухи и кондензирани млека и вносни месни продукти“, допълни Иван Стоилов, земеделски производител и съветник в Община Родопи.

Като собственик на ферма с 80 крави той изрази тревогите на колегите си в бранша за предстояща тежка зима заради цената на фуража.

„В момента цената на литър мляко струва колкото килограм фураж“, отбеляза Иван Стоилов.

Реколтата от царевицата тази година ще е с 40% по-ниска заради сушата, а заради очакваната по-висока цена на фуражите ще поскъпне не само месото за крайния потребител, но и млякото и млечните произведения, прогнозира през август земеделският министър Мирослав Найденов.

От Обединени земеделци посочиха, че забавеното усвояване на средства от еврофондовете, включително и по Програмата за развитие на селските райони (ПРСП), ще се отрази на финансовата рамка за България за следващия програмен период след 2014 г.

„Към момента реално разплатените средства са едва около 35% от бюджета на програмата“, каза Петя Ставрева.

#Обединени земеделци #Петя Ставрева #евродепутат #земеделие #животновъдство #мляко #фураж #Програма за развитие на селските райони

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници